Un strigat de bucurie a strapuns joi linistea Muzeului Britanic din Londra printre ale carui pretioase colectii se numara si 130.000 de tablite cuneiforme, unele vechi chiar de 5000 de ani. Strigatul i-a apartinut profesorului vienez Michael Jursa
Un strigat de bucurie a strapuns joi linistea Muzeului Britanic din Londra printre ale carui pretioase colectii se numara si 130.000 de tablite cuneiforme, unele vechi chiar de 5000 de ani. Strigatul i-a apartinut profesorului vienez Michael Jursa, care tocmai facuse ceea ce avea sa fie botezata ulterior cea mai importanta descoperire biblica din ultima suta de ani. Descoperirea profesorului vine sa intareasca inca o data ca cele cuprinse in Vechiul Testament sunt bazate pe fapte istorice.
Cautand printre niste tablite vechi de 2500 de ani o serie de bilanturi financiare babiloniene, Michael Jursa a dat peste un nume care i se parea pe jumatate cunoscut - Nabu-sharrussu-ukin, care se autodescrie "eunucul sef" al lui Nabucodonosor, regele Babilonului. Profesorul, care este si specialist in asirologie, a verificat in Vechiul Testament, iar in capitolul cu numarul 39 din Cartea lui Ieremia a descoperit, scris diferit, acelasi nume - Nebo-Sarsekim (Nebuzaradan, in versiunea romaneasca a Vechiului Testament), capetenia eunucilor, care se afla alaturi de regele Nabucodonosor in timpul unuia din atacurile babilonienilor asupra Ierusalimului, din anul 587 i. Hr. Tablita, de marimea unui pachet cu zece tigari (aproximativ cinci centimetri), reprezinta un fel chitanta care i-a fost "taiata" lui "Nabu-sharrussu-ukin" (Nebuzaradan) atunci cand acesta a platit unui templu din Babilon 750 de grame de aur. Tablita dateaza din cel de-al zecelea an de domnie a Regelui Nabucodonosor al II-lea, 595 i. Hr, cu 12 ani inainte de atacul lansat asupra Ierusalimului. Specialistii spun ca, pana in momentul de fata, nu au fost descoperite dovezi care sa demonstreze existenta unor personaje oarecum "obscure" mentionate in Biblie (cu exceptia figurilor istorice - pentru care exista dovezi). "Este o descoperire fantastica, de o importanta planetara", a declarat Irving Finkel, expert in cadrul Muzeului Britanic. "Daca Nebuzaradan a existat, au existat oare si alte personaje obscure mentionate in Vechiul Testament? Un detaliu oarecare din Vechiul Testament devine un lucru exact si corect. Cred ca asta inseamna ca intreagul continut al Cartii lui Ieremia va capata de acum incolo puterea unui document istoric autentic", mai spune Finkel.
Scrierea cuneiforma este cea mai veche forma de scriere si a fost utilizata in Orientul Mijlociu intre 3200 i. Hr si secolul al II-lea d. Hr.
Nabucodonosor a domnit intre anii 605-562 i.Hr. I-a invins pe egipteni la Karemish (605 i. Hr.) si la Hamat. A anexat Siria la regatul Babilonului si a cucerit Iudeea in 587 i.Hr. Iiar in 586 i.Hr. a cucerit capitala evreiasca, distrugand Templul, palatul regal si zidurile de aparare. Multi evrei, in special meseriasi si oameni de cultura au fost deportati in Babilon. A reconstruit regatul Babilon, care a devenit un mare imperiu prin cuceririle teritoriale: Asiria, Siria, Fenicia si Iudeea. El este cel care a ordonat construirea Gradinilor Suspendate ale Semiramidei, una din cele sapte minuni ale lumii, pentru sotia sa Amytis.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.