Fara a risca sa le conteste necesitatea, tot mai multe voci pun la indoiala sustenabilitatea acestor masuri. Se apreciaza ca bugetul de stat nu poate suporta sumedenia de facilitati acordate, existand riscul unui dezastru economic. De cealalta parte,
Fara a risca sa le conteste necesitatea, tot mai multe voci pun la indoiala sustenabilitatea acestor masuri. Se apreciaza ca bugetul de stat nu poate suporta sumedenia de facilitati acordate, existand riscul unui dezastru economic. De cealalta parte, se dau asigurari ca nu se va ajunge la fundul sacului, banii fiind suficienti pentru tot cartierul. Controversa va mai continua o vreme, desi nimeni nu indrazneste sa se atinga de facilitatile deja legiferate. Dar daca scenariul pesimist se va confirma, cine va purta responsabilitatea esecului?
In primul rand trebuie amintit ca absolut toate partidele politice au votat majorarea pensiilor. Si toate au girat ceea ce presedintele incadreaza acum la capitolul "intentii de pacalire a pensionarilor". Acordarea a 25% din valoarea pensiei sotului decedat supravietuitorului si transformarea biletelor de calatorie nefolosite in alimente sunt, intr-adevar, prevederi adoptate de Guvernul Nastase in preajma campaniei electorale din 2004. Insa "modificarea legii privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor in sensul urgentarii datei de aplicare", plus alte generoase masuri privind protectia persoanelor varstnice sunt si angajamente inscrise de Alianta DA in propriul program de guvernare. Asa se face ca, in toamna lui 2006, promisiunile lui Nastase s-au incarnat, sub semnatura ministrilor PD si PNL, intr-o ordonanta cu tinta precisa: alegeri 2008. Daca mai amintim ca legea pomenilor pentru anul electoral a fost votata, in 2007, de toate partidele, si promulgata de interimarul Vacaroiu, avem reprezentarea completa a populismului transpartinic.
Campionul promisiunilor este de departe Mircea Geoana. Dupa scenariul testat la amanarea euroalegerilor si la umflarea pensiilor in Parlament - PSD preseaza, PNL cedeaza - liderul social-democrat vrea sa-i impuna premierului Tariceanu acordarea altor cadouri menite sa aduca voturi. Geoana ar vrea ca varstnicii sa-l vada gratis la televizor, sa citeasca, tot gratis, stiri despre PSD in presa locala si sa asculte, de pomana, rapsozi electorali. "La vie en rose" pentru pensionari, in viziunea pesedista, se completeaza cu dublarea numarului de bilete de tratament si medicamente cat cuprinde. Daca varstnicii vor spune "bogdaproste" la urne, iar pesedistii ajung la guvernare in 2008, va fi interesant de vazut proiectia bugetara pentru urmatorii ani si pe unde va scoate camasa ministrul lor de Finante. De unde 6% pentru Educatie, bani de sosele, reparatii de spitale si constructii de gradinite? Basca obligatiile comunitare si combaterea secetei/inundatiilor.
Taman ieri, un ilustru personaj din trecuta guvernare PSD, care distribuia fonduri din "varful pixului", a fost luat prin surprindere de Tribunal. Mischie a fost cadorisit cu patru anisori de puscarie. Cat un mandat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.