Ce bem, ce mancam Becel este o margarina vegetala cu continut de grasime (40%), care are in compozitie "apa, uleiuri vegetale si grasimi vegetale interesterificate, sare 0,4%, emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), arome, aci
Ce bem, ce mancam Becel este o margarina vegetala cu continut de grasime (40%), care are in compozitie "apa, uleiuri vegetale si grasimi vegetale interesterificate, sare 0,4%, emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), arome, acidifiant (acid citric E 330), coloranti (annatto E 160 b, curcumina E 100), vitamine (E, B6, acid folic, A, B12, D3)". Tot de pe eticheta aflam ca "are un continut ridicat in acizii grasi esentiali Omega 3 si Omega 6", "este bogata in vitaminele B6, B12 si in acid folic" si contine vitamina E. Valoarea energetica este de 1.480 kj/ 360 kcal, avand proteine 0 g, glucide 0 g, lipide 40 g, din care acizi grasi saturati 8,4 g, acizi grasi monosaturati 11,2 g, poliacizi grasi polisaturati 20,4 g, acid linoleic (Omega 6) 17,9 g, acid Alfa linolenic (Omega 3) 2,5 g, acizi grasi trans 0,5 g, fibre 0 g, sodiu 0,16 g, vitamina A 900 µg, vitamina D 2,5 µg, vitamina E 37,5 mg, vitamina B6 5 mg, vitamina B12 5 µg, acid folic 1000 µg.  ANALIZA. Produsul analizat este o grasime sintetica obtinuta printr-un procedeu artificial de esterificare a uleiurilor si grasimilor vegetale. Pe langa acestea, produsul analizat mai contine apa, vitamine si arome (naturale sau sintetice) si o serie de aditivi alimentari. Colorantul E 160 nu este deocamdata evaluat definitiv cu privire la siguranta alimentara, ne spune Gh. Mencinicopschi. Produsul contine si cei doi acizi grasi omega 6 si omega 3 cu lant scurt de carbon, insa in raporturi ce depasesc valorile acceptate ca fiind optime de rezultatele cercetarilor stiintifice moderne si care se situeaza in valorile 1:1 pana la 1:4, in produs fiind peste 1:7. Pe de alta parte, adevaratii acizi grasi esentiali direct utilizabili de organismul uman sunt acizii omega 3 cu lant lung de carbon (EPA si DHA). Desi produsul are un continut mai redus in grasime (40%), densitatea lui energetica este mare. De asemenea, produsul nu este etichetat conform directivei 1924/2006 a UE.  CONCLUZII. Datorita densitatii calorice ridicate, produsul trebuie consumat cu moderatie de supraponderali, obezi, suferinzi de afectiuni hepatice si evitat de femeile insarcinate si de cele care alapteaza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.