NORME. Institute of Food Science & Technology (IFST) a cerut Comisiei Europene sa nu scada standardele de igiena si siguranta alimentara pentru cei care detin afaceri mici. Cererea vine ca urmare a dorintei exprimate de Comisia Europeana de nu obliga firmele din industria alimentara care au maiputin de zece angajati sa respecte normele HACCP. IFST a declarat ca aplicarea acestor norme nu ii impiedica pe patroni sa isi dezvolte afacerea. Aplicate corect acestea sunt atat in avantajul afacerii, cat si al clientului.   FONDURI. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va primi, prin intermediul unui program PHARE pe o perioada de 18 luni, fonduri de 0,9 milioane de euro pentru alinierea serviciilor veterinare la standardele Uniunii Europene. Printre obiectivele importante urmarite prin acest program sunt imbunatatirea eliminarii deseurilor animale, implementarea reglementarilor privind bunastarea animalelor la taiere, transport sau utilizarea in scopuri experimentale, precum si continuarea masurilor de combatere a pestei porcine si rabiei.  BERE. Cerealele folosite pentru fabricarea berii importate din Statele Unite  de catre berarii britanici vor fi supuse unor teste pentru a se vedea daca au fost sau nu modificate genetic. In acest moment testarea se face in mod aleatoriu. Propunerea va fi supusa dezbaterii publice in urmatoarele trei luni. Berarii nu sunt de acord cu aceasta noua masura, pentru ca testele sunt scumpe, iar ei vor fi nevoiti sa creasca pretul berii.   LABORATOR. Cel mai modern laborator din vestul tarii pentru depistarea reziduurilor si contaminatiilor din alimente se construieste la Timisoara. Seful laboratorului din cadrul DSV Timis Nicolae Chetrinescu a declarat ca laboratorul va deveni functional de anul viitor, iar din 2009 va fi declarat "laborator de referinta", ceea ce inseamna ca analizele efectuate aici sunt recunoscute si de UE. Investitia depaseste trei milioane de euro, din care cinci sute de mii vor fi folositi doar pentru achizitionarea aparaturii.   REGULI. Parlamentul European a votat saptamana aceasta patru regulamente cu privire la procedura primirii autorizatiilor, aditivii alimentari, enzimele, aromele, cu amendamente importante ce au ca rol principal o protectie a consumatorului la cel mai inalt nivel. In cazul procedurii de primire a autorizatiilor, membrii Parlamentului European doresc cat mai multa transparenta atat in ceea ce priveste deciziile, cat si justificarea luarii lor. De asemenea, este nevoie de protejarea companiilor care sunt nevoite sa faca publice informatiile confidentiale pentru a obtine o aprobare, oferindu-le acestora perioada de protectie de cinci ani.