Asociatiile de pompieri din New York il acuza pe fostul primar al orasului de incompetenta in gestionarea crizei de la WTC.

Fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, a dat dovada de incompetenta si de lipsa de compasiune imediat dupa atacurile de la World Trade Center. Asta sustin unele asociatii de pompieri din metropola americana. Intr-o inregistrare video distribuita canalelor media, membrii echipelor de interventie ii fac un portret deloc magulitor lui Giuliani. Ei spun ca fostul edil i-a fortat sa curete mai repede locul atentatului, fara a le mai da ragaz sa caute eventuale cadavre sau supravietuitori. In plus, statiile radio primite de la primarie erau insuficiente, iar multe dintre ele nu functionau. Din acest motiv, pompierii n-au aflat la timp ca cele doua turnuri gemene erau pe punctul de a se prabusi. Echipele de interventie spun ca lipsa de profesionalism a lui Giuliani le-a ingreunat misiunea si a provocat moartea inutila a mai multor persoane. In plus, fostul primar e acuzat ca s-a imbogatit de pe urma imaginii de erou, pe care si-a creat-o dupa WTC.

Aceasta inregistrare este o lovitura grea pentru Rudolph Giuliani care si-a anuntat, de curind, candidatura la presedintia Americii. Imediat dupa 11 septembrie 2001, el si-a cistigat reputatia de erou pentru felul in care a gestionat criza, iar popularitatea sa a crescut vertiginos. Asemenea critici venite din partea pompierilor vor spulbera insa mitul din jurul fostului primar si ar putea duce la o cadere libera in sondaje.

Pentru a contracara efectul acuzatiilor, echipa de campanie a lui Giuliani a numit inregistrarea video „un mistocumentar" - un documentar facut in gluma. Stafful a declarat ca realizatorii filmuletului „il eclipseaza pe Michael Moore" (producatorul documentarului „Farhenheit 9/11", care critica reactia administratei Bush dupa 11 septembrie).

Exista insa si pompieri care ii iau apararea lui Giuliani. „Am fost acolo. Nu pot lasa asemenea minciuni sa treaca nepedepsite. Aceasta inregistrare e plina de semiadevaruri si e o rusine pentru breasla pompierilor", a declarat Lee Ielpi, fost membru al echipelor de interventie prezente la World Trade Center. El spune ca fostul primar a retras echipele de recuperare dintre ruine, pentru a nu le expune pericolelor inutile. Iar statiile radio nu mergeau din cauza unor interferente, nu pentru ca ar fi fost defecte.