Din opozitie - consultari pe educatie si buget marca PSD   PSD se comporta ca un partid la putere si nu ca unul de opozitie, iar Mircea Geoana ca un veritabil prim-ministru: pregateste proiectul de buget pe 2008, propune sesiune ext
Din opozitie - consultari pe educatie si buget marca PSD   PSD se comporta ca un partid la putere si nu ca unul de opozitie, iar Mircea Geoana ca un veritabil prim-ministru: pregateste proiectul de buget pe 2008, propune sesiune extraordinara si invita partidele la incheierea unui pact national pe educatie.

Mircea Geoana isi ia in serios rolul de premier din umbra si incearca sa impuna agenda politica a momentului ca si cand ar fi adevaratul sef al Executivului. Ieri, la sedinta Comitetului Executiv National al partidului, liderul PSD le-a cerut vicepresedintilor si sefilor de departamente sa intocmeasca pana la finele lunii august un proiect de buget alternativ care sa fie supus dezbaterii Parlamentului in toamna. "Sarcina transmisa vicepresedintilor este sa vina cu un proiect propriu, social-democrat care sa respecte proiectul nostru politic «Romania sociala» si care sa raspunda problemelor sociale sI economice", a explicat Geoana. El a criticat faptul ca, pana acum, dezbaterea bugetului in Parlament a reprezentat o simpla formalitate in care guvernele care s-au succedat prezentau o varianta de buget, aceasta fiind adoptata de parlamentari "mai mult sau mai putin negociata".  PACT. Pe acelasi ton al liderului de la putere, Geoana a invitat partidele parlamentare la incheierea unui pact national pe educatie. Asta desi cu o zi in urma ideea fusese lansata de presedintele Basescu. Insa seful PSD se vrea el promotorul acestei initiative. "Apelul nostru catre celelalte partide parlamentare este ca saptamana viitoare sa organizam o intalnire intre conducerile partidelor si responsabilii de domeniu in vederea incheierii unui pact politic privind educatia in care pe un ciclu lung de timp sa putem sa avem un cadru politic agreat ca, indiferent cine vine la guvernare, sa avem predictibilitate si o tinta comuna", a spus Geoana. Si ca lista sa fie completa "premierul" Geoana a abordat si subiectul pensiilor. Indignat de atitudinea sefului statului, el a avertizat ca, in cazul in care presedintele nu va promulga legea pensiilor in termenul prevazut de Constitutie, PSD va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea legii social-democrate. PNL a anuntat ca va sustine aceasta propunere.  RASPUNS In replica, seful statului a declarat ieri ca "ar fi un spectacol unic" ca Mircea Geoana sa mai cheme o data Parlamentul. "Sa mai faca ce? Sa mai dea o lege si sa am doua legi la promulgare? Ei trebuie sa inteleaga ca voi promulga aceasta lege cand sunt sursele de finantare prezentate, pentru ca eu vreau sa fac public acest lucru si pensionarii sa fie linistiti ca nu este o pacaleala, cum au fost altele", a declarat Basescu.  EUROPENE. In sedinta de ieri pesedistii au validat lista in ordine alfabetica a candidatilor pentru PE, intre cele 45 de nume regasindu-se Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Titus Corlatean, Vasile Puscas si Adrian Severin. Ordinea finala va fi stabilita insa la Consiliul National din septembrie, pana atunci urmand sa fie efectuat un sondaj de opinie care sa-i indice pe ocupantii locurilor eligibile. Sef al campaniei a fost propus vicepresedintele Liviu Dragnea.  Uninominalul, la dublu


PSD va sustine, potrivit lui Geoana, varinta de vot uninominal mixt la Camera Deputatilor, in timp ce votul uninominal pur ar ramane valabil doar pentru Senat. Astfel, deputatii ar urma sa fie alesi jumatate pe baza unui vot direct, iar cealalta jumatate, pe baza unui vot pe lista de partid, ca in prezent. Liderul PSD a sustinut ca, daca pana la inceputul lunii septembrie discutiile din Comisia de cod electoral nu vor duce la un acord politic, PSD va initia procedurile pentru declansarea unui referendum, in care alegatorii sa decida ce sistem de vot doresc.Presedintele Basescu acriticat ieri compromisul la care s-a ajuns in comisia electorala - votul mixt cu compensare - considerand ca in felul acesta "doar jumatate din parlamentari merg pe vot uninominal, iar cealalta jumatate poate ascunde toate hahalerele din partide". (O.S.)
Impacare imortalizata pe telefoane Momentul de telenovela al sedintei de ieri a fost impacarea dintre Marian Vanghelie si Vasile Dancu. Liderul filialei Bucuresti a PSD a renuntat sa mai ceara sanctionarea clujeanului si a lui Victor Ponta in urma medierii conflictului de catre Mircea Geoana. Mai mult, liderul PSD le-a dat chiar un avertisment celor doi pentru declaratiile conflictuale de pana acum. Cert este ca Vanghelie si Dancu s-au scuzat si si-au strans mainile in fata colegilor, unii dintre acestia imortalizand momentul cu telefoanele personale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.