In Uniunea Europeana si, in curind, si in Romania, drepturile nefumatorilor sint aparate prin tot mai multe masuri. Adesea cu riscul discriminarii fumatorilor, care vor fi goniti din spatiile publice.

PRO • Mihnea Blidariu – Luna Amara

„Sa se interzica si McDonald’s!"

Din punctul de vedere al solistului de la Luna Amara, aceasta masura este aberanta si abuziva si ni se trage de la trendul corectitudinii politice extreme, de tip american, conform caruia nimeni nu trebuie sa se distinga prin nimic fata de restul oamenilor, pentru ca risca sa jigneasca sau sa deranjeze pe cineva, chiar si indirect. „Mi se pare o discriminare sa interzici fumatul in locurile publice. Gaselnita cu Europa este o porcarie."

„Cu citeva exceptii, in orasele europene se fumeaza bine mersi pe strada si in locurile publice", spune Mihnea Blidariu. Cit despre argumentul conform caruia facem rau celor din jur, nu are ce cauta in acest context. „Sa zicem ca problema s-ar pune in baruri si in restaurante, dar acolo sint sali separate pe criteriul fumatului. Dar in aer liber este o exagerare sa spui ca faci rau altora. Sa se interzica atunci McDonald’s, pentru ca face mai mult rau. Nu mai vreau sa vad pe nimeni ca maninca de la McDonald’s linga mine pe strada, ca mi se face greata", a completat el.

CONTRA • Zoltan Andras - Sarmalele Reci

„Eu le vreau binele"

Solistul vocal al trupei Sarmalele Reci si-a exprimat acordul pe nerasuflate pentru interzicerea fumatului in locurile publice. "Peste tot in lume se face acest lucru. Eu am de cintat prin cluburile si barurile in care ajung, iar cele mai multe dintre ele nu au instalatii de aerisire si aer conditionat sau, mai rau, nu le pun in functiune atunci cind este cazul. In felul asta, eu sint fumator pasiv si evident ca ma deranjeaza", a spus Zoltan Andras.

Desi nu i se pare nimic in neregula ca oamenii sa fumeze pe strada, in aer liber, unde nu afecteaza atit de grav pe cei din jur, este total impotriva fumatului in restaurante, chiar daca acestea au sali separate pentru fumatori. "Simplul miros de fum de tigara ma deranjeaza si m-a deranjat intotdeauna, dar nu o sa ma apuc niciodata sa bat obrazul oamenilor sa nu mai fumeze, atit timp cit nimic nu le interzice asta. Eu le vreau binele oamenilor, numai sa se prinda si ei", a mai spus Andras, amuzat de propria replica.Fumatul, in cifre: In 80% dintre statele din UE este interzis fumatul in locurile publice (inclusiv in cafenele si baruri) De la 1 ianuarie 2008, aceleasi interdictii se vor aplica si in Romania Un studiu arata ca 67% dintre tinerii sub 16 ani fumeaza, inregistrindu-se o crestere de 3% fata de acum doi ani