Pretul graului pe piata interna a crescut cu peste 20% in ultimele doua saptamani si va continua sa avanseze, estimeaza producatorii din industria de morarit si de panificatie.
"Pretul la grau a crescut cu 25% in ultimele doua saptamani, ajung
Pretul graului pe piata interna a crescut cu peste 20% in ultimele doua saptamani si va continua sa avanseze, estimeaza producatorii din industria de morarit si de panificatie.
"Pretul la grau a crescut cu 25% in ultimele doua saptamani, ajungand la 5.500 - 5.800 de lei vechi pe kilogram si estimam ca ar putea sa creasca cu pana la 40%. Pretul din acest an este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum, de cand suntem pe piata, si suntem de cateva zeci de ani", a declarat directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea, citat de Mediafax. El apreciaza ca urcarea preturilor la grau a fost determinata de seceta, care a redus recolta, dar si de faptul ca cerealele au inceput sa fie folosite pentru producerea de biocombustibili.
"Preturile au avansat cu 20% la grau in ultima perioada si or sa continue sa creasca", apreciaza directorul general al Vel Pitar, Gheorghe Francu. Vel Pitar estimeaza ca va incepe sa importe grau din august-septembrie. Potrivit estimarilor directorului general al grupului Boromir, Constantin Boromiz, pretul graului ar putea urca pana la 0,75 lei pe kilogram, pana la inceperea recoltei urmatoare.
In conditiile in care firmele platesc din ce in ce mai mult pentru grau, ele anunta scumpiri ale produselor de panificatie si patiserie. Scumpirile se vor face simtite treptat, 5-6% in prima faza, pana la 30-40%, spre sfarsitul anului.
"Am scumpit deja faina cu 16% in ultimele doua saptamani, in conditiile in care pretul la grau a tot crescut. De la 1 august vom introduce si noile preturi la produsele de panificatie si patiserie, cu 5-6% mai mari", a spus Giurea.
Producatorii vor urca preturile diferentiat, in functie de zona. In judete precum Harghita, Brasov, Alba, unde graul se vinde mai scump, suprafetele cu acest tip de culturi fiind reduse, pretul va fi mai mare.
Recolta redusa si preturile mari vor determina producatorii sa apeleze la importuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.