Structurat in patru sectiuni, Competitie, Gala Filmului Romanesc, Panorama si cea dedicata Scolilor de Film, Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti, se desfasoara, incepand cu data de 10 iulie, in mai multe locatii din statiu
Structurat in patru sectiuni, Competitie, Gala Filmului Romanesc, Panorama si cea dedicata Scolilor de Film, Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti, se desfasoara, incepand cu data de 10 iulie, in mai multe locatii din statiunea Mamaia. La Palatul Festivalului (Teatrul de Vara) pot fi vizionate filmele din Competitie si cele din cadrul Galei Filmului Romanesc, la Gradina Cinema Albatros ruleaza filmele din sectiunea Panorama, iar La Fantani-Casino, intr-o locatie neconventionala, ruleaza scurtmetrajele. De asemenea, vor mai exista proiectii ale scurtmetrajelor la Vama Veche si a filmelor din sectiunea Panorama la Arenele Tomis din Constanta.
Marele castigator de anul acesta al sectiunii Un Certain Regard, la Cannes, filmul "California Dreamin' (nesfarsit)" al lui Cristian Nemescu, a deschis editia din acest an, aceasta fiind si singura productie romaneasca din competitia IPIFF. Dupa succesul de la Cannes, primul si ultimul lungmetraj al lui Cristian Nemescu a participat la multe festivaluri internationale. Recent, a castigat trei premii la Festivalul Filmului European de la Bruxelles. Totodata, filmul a fost deja vandut in tarile din fosta Iugoslavie, Albania, Bulgaria, Franta, Benelux si Elvetia, iar negocierile cu distribuitori din Grecia, SUA si Marea Britanie sunt intr-un stadiu avansat. La IPIFF, "California Dreamin' (nesfarsit)" se afla in competitie cu alte noua filme, majoritatea selectionate si la Festivalul de la Cannes. Printre ele, Iklimler (Climates, Turcia/Franta 2006, regia Nuri Bilge Ceylan, castigator al Premiului FIPRESCI la Cannes in 2006), Den Brysomme mannen (The Bothersome Man, Norvegia/Irlanda 2006, regia Jens Lien, castigator al Premiului ACID la Cannes 2007). Juriul este format din Cristian Tudor Popescu (jurnalist), Alexandru Tocilescu (regizor), Lazlo Kantor (producator, regizor - Ungaria), David Pope (New Producers Alliance) si Sorin Lucian Ionescu (TV Neptun).
In cadrul sectiunii Gala Filmului Romanesc vor fi prezentate cinci lungmetraje romanesti: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, regia Cristian Mungiu, marele castigator al Palme D'Or in acest an, California Dreamin' (nesfarsit) (regia Cristian Nemescu), Ingerul necesar (regia Gheorghe Preda), Cocosul decapitat (regia Radu Gabrea) si Pescuit sportiv (regia Adrian Sitaru) - film prezentat in avanpremiera extraordinara.
Astazi, incepand cu ora 22.00, vor fi prezentate lungmetrajele "Irina Palm" (regia Sam Garbarski), si "Sarajevo, Dragostea mea" (regia Jasmila Zbanic) la Teatrul de Vara, iar la Gradina Cinema Albatros "Pentru a ajunge in Rai trebuie mai intai sa mori" regia Jamshed Usmonov si "Fiecare se crede normal", regia Jonathan Dayton, Valerie Faris.
Festivalul se va incheia duminica seara cu proiectia filmului castigator al Palme d'Or, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (foto) al lui Cristian Mungiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.