Un japonez misterios isi indeamna conationalii la fapte bune lasind in toaletele publice plicuri cu recompense de zeci de mii de yeni.

Cum onestitatea japonezilor nu s-a dezmintit, toti banii descoperiti pina acum in toalete nu s-au dus pe apa simbetei, ci au ajuns in seifurile politiei din orasele nipone. Banii vor fi inapoiati celor care i-au gasit, daca, in termen de sase luni, binefacatorul nu-i va reclama. Suma totala descoperita pina acum ajunge la echivalentul a 12.000 de euro.

Misterul plicurilor continind fiecare cite 10.000 de yeni, echivalentul a 60 de euro, isi are originea la finalul anului 2006, de atunci fiind descoperite in toaletele de barbati nu mai putin de 450 de astfel de „surprize". Banii sint insotiti de o scrisoare anonima, aparent scrisa de aceeasi persoana, care indeamna la fapte bune si la instruirea propriei persoane.

„Fa doar fapte bune. Nu te gindi la cele rele", se poate citi pe biletele enigmatice. „Sa stiti sa fructificati aceasta mostenire de 10.000 de yeni pentru a va instrui. Va rog, angajati-va cu o inima generoasa in tot felul de actiuni umanitare. Ati putea fi senin", mai scrie misteriosul japonez.

Grafologii japonezi au ajuns la concluzia ca este vorba despre o persoana foarte religioasa. Calitatea tot mai proasta a scrisului i-a facut sa creada ca autorul se afla in faza terminala a unei boli grave, ceea ce explica gestul filantropic. Alte teorii lansate de presa nipona sugereaza ca persoana in cauza ar putea fi un functionar iesit la pensie, care incearca sa le transmita colegilor de breasla ca sint apreciati asa cum trebuie.

„Nu luam in seama cine a lasat banii si care sint motivele. Pina ieri nu stiam ca aceasta afacere avea o amploare nationala. Sint intr-adevar surprins", declara un purtator de cuvint al autoritatilor din orasului Sapporo. Potrivit politiei, plicurile au fost descoperite in zece cladiri din mai multe orase nipone. In ultimele saptamini, incercarea de a afla cine se ascunde in spatele plicurilor a dominat programele de stiri, oferind o pauza bine venita telespectatorilor asaltati de campania electorala pentru recentele alegeri legislative.