Daca spun trei chestii banale despre minoritati, mai adaug ceva despre drepturile femeilor sau ale cetateanului in general si le mai atrag atentia nationalistilor ca delireaza, gata, e stabilita eticheta: sint de stinga.

Nici macar nu ma chinuiesc sa neg o asa „acuzatie grava". Nici n-o sa incep cu sofisme despre cit de la mijloc si de neutru si de neideologizat trebuie sa te pastrezi. Nu sint de partea acelei stingi care-si doreste manipulare, organizarea maselor, raspindirea iresponsabila a anunturilor panicarde. Dar sint cu multi dintre acei minunati scriitori sau ginditori pe care i-a dat vestul in secolul trecut. Pe de alta parte, dogmatici de tot felul, numiti abuziv „de stinga", au inceput sa apara si pe la noi. Ma enerveaza cind vad adolescenti cuceriti de trei fraze ecologiste (de multe ori, forme de fanatism de dreapta se ascund sub aceeasi umbrela verde). Aia nu e stinga sau dreapta, e manipulare.

Ma opun oricarei forme de fanatism si de idolatrizare din orice parte ar veni. Si cred in drepturile individului si in aventurile individuale (de orice fel: intelectuale, artistice, profesionale). In showbiz, idolatrizarea are macar un haz, are un aer parodic sau simpatic. Dar cind vad intelectuali iubiti pina la lesin sau figuri politice adorate peste masura, imi ies din pepeni. Aproape ca atunci cind aud din aia care spun: „Dom’le, nu tin cu nimeni, sint neutru".

Revenind la chestia cu stinga, mi-e teama ca vom arunca astfel de etichete pe tot ce inseamna bun-simt. Am auzit la radio o reclama la o racoritoare numita Limo, care spunea ca nu e o „bautura pentru mosi, e pentru tineri". Nu-ti trebuie ideologie de vreo culoare ca sa-ti dai seama ca e o fraza nesimtita. Dar, in momentul in care pui in loc de „nesimtita" cuvintul „discriminatorie", devii automat „de stinga". Ideologiile nu se judeca dupa cite hirtii culegi prin Delta. In felul asta, totul este bagatelizat. In felul acesta, cind un critic literar cunoscut spune ca evreii fac parte dintr-o conspiratie mondiala, nimeni nu se irita, ca sa nu para de „stinga". Or, imbecilitatea nu se judeca in orientari ideologice. Lucrurile nesemnificative si cele foarte grave nu au nevoie de „culoare". Va urez weekend de dreapta si apoi cinci zile de stinga.