La ora actuala, in Bucuresti nu exista inca zone suprasaturate, unde dezvoltarea de proiecte rezidentiale sa nu mai fie considerata o afacere profitabila, si nu vor exista nici in urmatorii 3-5 ani, considera directorul de proiecte rezidentiale Regat

La ora actuala, in Bucuresti nu exista inca zone suprasaturate, unde dezvoltarea de proiecte rezidentiale sa nu mai fie considerata o afacere profitabila, si nu vor exista nici in urmatorii 3-5 ani, considera directorul de proiecte rezidentiale Regatta, Sorin Lacusta. Cristina Rosca, Corporate&Apartments Department Manager la RealTime spune, insa, ca "probabil zona Herastrau este o zona suprasaturata si acest lucru rezulta din lipsa terenurilor disponibile pentru mari dezvoltari imobiliare". Pe de alta parte, specialistii Eurisko afirma ca zona de nord, Herastrau, precum si Pipera -Tunari sunt zone in care nu se mai pot efectua foarte multe proiecte. In privinta zonelor neexploatate in construirea de complexe rezidentiale, Rosca crede ca nu exista zona in capitala care sa nu fie exploatata pentru dezvoltari imobiliare, in timp ce Lacusta sustine ca "sudul este singurul pana acum insuficient exploatat, dar lucrurile se vor schimba destul de rapid, pentru ca vom avea preturi mici si dezvoltari mari". Pe de alta parte, reprezentantii Eurisko spun ca zonele de sud, sud-est si sud-vest ale Capitalei sunt inca neexploatate.

Raportul cerere - oferta este inca unul enorm: 5-1

Avand in vedere raportul dintre cererea si oferta de locuinte din Bucuresti, in care cererea devanseaza inca oferta, Bucurestiul va continua sa fie cel mai atractiv punct pe harta investitiilor imobiliare. "Legat de oferta, vorbim in constructii noi, pentru urmatorii 2-3 ani, de cateva mii de unitati, iar cererea e cu siguranta de ordinul zecilor de mii de unitati. Prin urmare, capitala va continua sa detina ponderea principala in marile dezvoltari imobiliare comparativ cu restul tarii, deocamdata si datorita atractivitatii mult mai mari pe piata de munca", a afirmat Rosca.
Specialistul Regatta sustine, de asemenea, ca cererea de locuinte depaseste cu mult oferta. "Raportul dintre cerere si oferta este peste 5:1 si este in crestere, deoarece multi nu realizeaza avantajele unei locuinte noi (siguranta, costuri mici de intretinere, confort, comunitate)", adauga Lacusta. Potrivit datelor Eurisko, din totalul de 30.000 de unitati rezidentiale, reprezentand primele faze de la fiecare proiect rezidential, oferta reala insumeaza doar 7 - 8.000 de unitati. Diferenta este data de intarzierea termenelor de livrare, precum si de alti factori care pot afecta dezvoltarea proiectelor anuntate. "In prezent, exista un dezechilibru pe piata rezidentiala la nivelul tarii, manifestat cu precadere in Capitala. Oficial, cererea inregistrata la nivelul tarii este de 1.500.000 de locuinte, insa nu exista date oficiale cu privire la cererea de locuinte din Bucuresti", ne informeaza reprezentantii Eurisko.

Nordul se afla in topul preferintelor investitorilor

Pana acum, in cea mai mare parte, dezvoltatorii optau pentru construirea de ansambluri rezidentiale in zona de nord a Bucurestiului. Printre motivele acestei tendinte se numara infrastructura bine dezvoltata, complexele de birouri concentrate in aceasta zona, accesul facil catre autostrazi, modalitatile variate de divertisment. Acestea se completeaza cu puterea mai ridicata de cumparare, locuintele de lux din aceasta zona vizand in special clasa high.
Insa, in perioada din urma, constructorii s-au orientat spre cartiere, unde sunt construite complexe destinate claselor middle si upper middle. "Pana de curand, aproape toti dezvoltatorii se bateau pe un lot de teren in zona de nord pentru a construi apartamente de lux. De aproximativ 12-18 luni se observa reorientarea acestora si catre cartiere, unde terenurile aveau un pret mai acceptabil, iar caracteristicile tehnice obtinute permit ridicarea de blocuri mai mari de 10 nivele (chiar 16 pentru anumite zone) si se indreapta acum catre categoria majoritara de cumparatori - clasa medie si peste medie. Aici putem viza: Titan, Calea Vacaresti, Berceni, Militari", ne-a declarat Cristina Rosca. Sorin Lacusta spune ca, prin numarul mare de proiecte dezvoltate, "sunt cateva zone care incep sa prinda contur, cum ar fi: Pipera - Iancu Nicolae, Corbeanca-Balotesti, Ionescu Sisesti - Jandarmeriei, Buc. Noi-Mogosoaia, Colentina". Zonele predilecte pentru construirea de ansambluri sunt, conform Eurisko, cartierele - dormitor: Tei, Colentina, Obor, Pantelimon, Titan, Vitan, Mihai Bravu, Dristor, Tineretului, Militari, ce se preteaza dezvoltarilor pentru clasa medie, precum si zonele Sisesti Straulesti, Jiului-Damaroaia, Jandarmeriei-Drumul Lapus. "Zona de nord se mentine in topul preferintelor, insa lipsa terenurilor libere disponibile face imposibila dezvoltarea ansamblurilor de mari dimensiuni", spun analistii Eurisko.

Cartierele sunt principala zona destinata clasei medii

Investitorii imobiliari aleg zona de nord pentru dezvoltari de lux si semi-lux, cartierele-dormitor pentru dezvoltari medii si medii-superioare, zona de sud si zonele marginase ale capitalei pentru dezvoltari medii, sustin cei trei specialisti. Cristina Rosca considera ca dezvoltatorii au luat in calcul zonele limitrofe si periferice ale capitalei "odata cu constatarea unei cereri tot mai mari pe segmentul de oferte de tip economic si mediu". Desi la ora actuala ponderea cea mai ridicata in dezvoltari imobiliare o au centrul si nordul, in scurt timp aceste zone vor fi depasite prin ritmul crescut de noi lansari de proiecte rezidentiale, in special
peste fostele platforme industriale din zonele semicentrale catre periferia Bucurestiului.
Care sunt zonele cele mai solicitate de persoanele interesate sa-si cumpere o locuinta? In viziunea lui Sorin Lacusta, sunt "nordul si estul, datorita calitatii proiectelor si infrastructurii, dar si pentru ca sunt zone civilizate, care se schimba rapid in comparatie cu alte zone". Cristina Rosca afirma ca cea mai mare cautare au avut-o zonele cu parcuri in apropierea dezvoltarii imobiliare, in care accesul catre majoritatea arterelor principale se face rapid. Si traditia - locuinta precedenta in zona - poate influenta preferinta pentru o anumita regiune. "Pe viitor, anticipam intensificarea activitatii de constructie pe segmentul apartamentelor destinate clasei medii, in locatii semi-centrale (Tei, Colentina, Obor, Pantelimon, Titan, Vitan, Dristor, Tineretului, Berceni, Militari), determinate de cererea tot mai mare pentru locuintele noi. Tendinta anilor urmatori va fi construirea complexurilor rezidentiale, preponderent in localitatile din jurul Bucurestiului ce vor fi incluse in zona Metropolitana", ne-au declarat analistii Eurisko.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.