Mircea Geoana a promis un nou val de pomeni pentru pensionari, pretinzand ca partidul pe care il conduce a identificat si sursele financiare necesare. Desi nu a precizat, concret, de unde se pot lua bani pentru acordarea cadourilor, Geoana i-a avertizat deja pe liberali ca PSD "va sta calare pe Guvern" pentru infaptuirea pomenilor. Paradoxal, Alianta DA si-a pregatit de anul trecut o serie de masuri sociale, intre care si unele dintre cele enuntate de PSD, care vor intra in vigoare la inceputul anului electoral 2008.
In privinta a doua dintre masurile sociale ce vizeaza pensionarii, promise miercuri de Mircea Geoana, lucrurile sunt deja clarificate, ele fiind legiferate in 2006 si urmand sa fie puse in aplicare incepand cu 2008. Este vorba despre compensarea tichetelor de calatorie nefolosite si de acordarea a 25% din pensia sotului decedat catre cel supravietuitor. Initiativa acestor pomeni a apartinut lui Adrian Nastase, care a dat, inaintea alegerilor din 2004, o ordonanta de urgenta in acest sens. Ulterior, ordonanta a fost suspendata de premierul Tariceanu, din lipsa de fonduri. In 2006 insa, problema a fost reluata de Alianta DA, care a stabilit ca masurile sociale sa intre in vigoare incepand cu 2008. Decizia a fost promulgata de presedintele-interimar Nicolae Vacaroiu. Desi Geoana a anuntat ca doreste acordarea de bonuri valorice in schimbul biletelor de calatorie nefolosite, actuala lege prevede acordarea de compensatii in bani. In privinta abonamentelor la TV, cablu si mass-media locala, Geoana nu a explicat cum se pot acorda astfel de gratuitati in conditiile in care firmele de cablu si media sunt private, unele cu prieteni politici.
"Calare pe Guvern"
Pregatind terenul pentru viitoarele alegeri, PSD si-a concentrat atentia asupra electoratului sau statornic, pensionarii. Miercuri, la Slatina, Geoana a descins in mijlocul varstinicilor si a dat citire unei liste lungi de cadouri de mare impact pe care pesedistii vor sa le impuna: medicamente compensate si gratuite, dublarea numarului de bilete de tratament, acordarea sotului supravietuitor a 25% din pensia sotului decedat, transformarea biletelor de calatorie nefolosite in bonuri valorice, dar si gratuitati pentru abonamentele la televiziune, cablu si mass-media locala, si intrarea libera la spectacolele de muzica populara si teatru. Grija lui Geoana s-a indreptat si catre tineret, acesta promitand o alocatie pentru copiii de pana la 16 ani, adaptata nevoilor acestora, locuinte pentru tineri si diverse forme de sprijin pentru familiile tinere, cum ar fi suportarea chiriei pana la un anumit nivel.
"De fiecare data cand vom solicita transpunerea in practica a unei masuri sociale, vom veni si cu sursa de finantare. Daca o va folosi sau nu Guvernul este treaba lui. Noi avem o proiectie a bugetului pe anul viitor, in care sunt prevazute sumele necesare transpunerii in practica a masurilor sociale. Vom sta calare pe Guvern sa respecte proiectia bugetara a PSD, daca vor spune ca nu gasesc bani pentru ceea ce vrem sa facem", a anuntat Geaona, la Slatina.