Raportul contine diagnoza si principalele solutii la problemele majore ale sistemului de educatie si cercetare din Romania. Solutiile propuse de autori presupun o noua organizare a ciclurilor de invatamant, transformarea educatiei timpurii in bun pub
Raportul contine diagnoza si principalele solutii la problemele majore ale sistemului de educatie si cercetare din Romania. Solutiile propuse de autori presupun o noua organizare a ciclurilor de invatamant, transformarea educatiei timpurii in bun public, introducerea unei programe scolare flexibile si centrate pe competentele necesare dezvoltarii personale si economiei cunoasterii, accelerarea descentralizarii si repozitionarea scolii in comunitate, reforma politicilor de resurse umane. In incheierea raportului, Comisia face un apel catre toti factorii responsabili ca, in baza unor discutii rationale, sa ajunga la un acord fundamental, un adevarat pact national pentru educatie si cercetare.
Presedintele Traian Basescu a prezentat, ieri, la Cotroceni, concluziile raportului ce infatiseaza invatamantul romanesc din perspectiva prezentului si a provocarilor viitorului. Presedintele crede ca Romania nu isi poate permite sa fie "la coada clasei" si sa traga in jos rezultatele Uniunii Europene. "Nu putem forma o minoritate de studenti care sa paraseasca Romania pentru alte tari. (...) Romania are nevoie de acel minim 6% din PIB pentru Educatie, pe care Guvernul, cu certitudine, il va asigura incepand cu 1 ianuarie 2008. (...) Esential este ca finantarea sa devina previzibila", a mai afirmat Basescu.
Pe de alta parte presedintele considera ca Romania nu isi mai poate permite sa aiba un sistem de crese si de gradinite care sa nu stimuleze talentele. "Copiii nu trebuie paziti, ci trebuie educati ... nu strada, ci scoala favorizeaza implinirea unei persoane", a punctat Traian Basescu.
De asemenea, el a aratat ca, potrivit raportului, sistemul educational este inechitabil pentru ca, in loc sa produca oportunitati si sanse, el creeaza dezavantaje si discriminari. "Asa se face ca un copil din lumea rurala iese din scoala cu rezultate semnificativ mai slabe decat un copil din mediul urban; tot asa, 80% din copiii nescolarizati apartin unei comunitati defavorizate, si anume comunitatii rome. Aceasta drama a discriminarii este mai dureroasa decat oricare alta, pentru ca nu putem accepta ideea ca unii dintre semenii nostri sunt exclusi, sunt azvarliti pur si simplu la periferia societatii", a subliniat Basescu.
Pe de alta parte, seful statului a precizat ca slaba calitate a resurselor - materiale si umane - agraveaza toate aceste defecte, fapt care explica si de ce a proliferat sistemul meditatiilor, un sistem paralel de formare, care "inghite in unele cazuri resurse financiare per familie mai mari decat alocatiile publice pentru formarea unui elev". "Intrebarea simpla pe care trebuie sa ne-o punem este urmatoarea: putem plati de doua ori o educatie care produce, in medie, generatii care, potrivit Raportului, nu sunt pregatite de competitia cunoasterii? Raspunsul este, categoric, nu", a mai spus Traian Basescu.
Sindicatele dezbinate
Raportul dezbina sindicatele din Educatie, liderii acestora avand pareri diferite asupra aspectelor criticate de comisia prezidentiala. Astfel, in timp ce Federatia Educatiei Nationale vede in raport pasul decisiv din ultimii 17 ani spre o reforma reala, FSLI "Spiru Haret" ia apararea profesorilor si sustine ca adevaratii "inculpati" sunt politicienii. Ambele federatii sindicale recunosc, insa, dezastrul din invatamant. "Acum, prin aparitia acestui raport, avem de la ce sa pornim. Initiativa presedintelui Basescu ofera sansa unei dezbateri de substanta pe adevaratele probleme ale invatamantului romanesc plecand de la prioritatea absoluta a educatiei pentru prezentul si viitorul Romaniei. In primul rand, trebuie sa recunoastem ca sistemul educational nu pune accentul pe calitate si ca situatia actuala poate duce la un dezastru national in urmatorii ani. Fie ca suntem oameni politici sau oameni ai scolii trebuie sa ajungem la un acord scris, pe care sa ni-l asumam, si care sa defineasca o strategie clara pe urmatorii zece ani", a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru.
Marius Nistor, liderul Federatiei "Spiru Haret" este revoltat ca elaborarea raportului s-a facut fara consultarea cadrelor preuniversitare, ci doar cu profesorii de la facultati. El le ia apararea dascalilor criticati de comisia prezidentiala, aruncand vina pe politicieni, in opinia sa "adevaratii inculpati" ai dezastrului din invatamant. Nistor a adaugat ca in raport se vorbeste de "mediocritatea" corpului profesoral, dar nu se spune ca s-a investit foarte putin in pregatirea acestor cadre.
Contre Basescu-Adomnitei
Dupa ce presedintele Traian Basescu a prezentat concluziile raportului despre educatie elaborat de comisia condusa de fostul ministru al Invatamantului Mircea Miclea, actualul ministru, Cristian Adomnitei a luat cuvantul. "Bine ati venit in aceasta categorie, domnule presedinte", a spus Adomnitei. Traian Basescu l-a intrerupt pe ministru, intrebandu-l: "Va adresati mie sau celor din sala?". Iar Adomnitei a raspuns: "Atat dumneavoastra, cat si invitatilor, din care si eu fac parte". In continuare, Adomnitei a spus ca i-a adus presedintelui un document cu analize privind sistemul de educatie, facute la nivelul ministerului pe care il conduce si cu initiative legislative legate de invatamant aflate la Parlament. In incheierea discursului, el i-a urat lui Basescu: "Bine ati venit in marea familie a educatorilor!". Seful statului i-a spus lui Adomnitei, inainte ca acesta sa-si reia locul dupa terminarea discursului, ca este la curent cu analizele mentionate, acestea fiind folosite la elaborarea raportului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.