In a€™96 a fost numit ambasadorul Romaniei in Statele Unite, devenind astfel, la 38 de ani, cel mai tanar ambasador din corpul diplomatic roman. Din aprilie 2005 ocupa functia de presedinte al PSD. Astazi, Mircea Geoana sarbatoreste 49 de a
In a€™96 a fost numit ambasadorul Romaniei in Statele Unite, devenind astfel, la 38 de ani, cel mai tanar ambasador din corpul diplomatic roman. Din aprilie 2005 ocupa functia de presedinte al PSD. Astazi, Mircea Geoana sarbatoreste 49 de ani.

"Familia reprezinta oaza mea de liniste, in care ma refugiez ori de cate ori pot. Prietenii vin, stau, uneori pleaca si revin, alteori pleaca de tot. Politica e parsiva si schimbatoare, prin definitie. Familia, niciodata. Ana-Maria, Alexandru, Mihaela, parintii, socrii cred in mine chiar si atunci cand eu insumi intrezaresc umbre de indoiala. Au fost, sunt si vor fi alaturi de mine. Neconditionat. Ce bucurie mai mare decat sa am ca parteneri de tenis sau fotbal nu numai sotia, ci si propriii copii, care ma mai si inving uneori, fara ca nimeni sa triseze? Mai ales cand imi amintesc cata suparare le-am provocat colegilor cand, student fiind la Ecole Nationale da€™Administration, am castigat Cupa ENA la tenis. E drept, aveam doar vreo 33 de ani... Au trecut mai bine de 16 ani de atunci, dar chiar si acum un week-end fara sport ma face sa fiu ursuz o saptamana intreaga. 16 ani in care studentul emotionat de strangerea de mana a primarului de la acea vreme al Parisului, Jacques Chirac, devenea cel mai tanar ambasador al Romaniei de pana atunci, cel mai tanar ministru de Externe de pana atunci, presedintele celui mai puternic partid din Parlamentul Romaniei. Cum as putea uita caldura vorbelor, a gesturilor, felul in care Bill Clinton te facea sa te simti cu adevarat important? Cum as putea uita momentul in care, la Praga, Romania era primita in NATO sau momentul semnarii Tratatului Constitutional European la Roma? Cum as putea uita fermecatoarele discutii cu Paul Wolfensohn (fostul director al Bancii Mondiale), in care am descoperit nu numai un foarte bun finantist, dar si un artist complet, de tip renascentist? Cum as putea uita tachinarile liderilor politici la adresa Mihaelei, un novice in ale politicii interne sau externe, ca ar putea sa isi dea teza de doctorat in integrarea Romaniei in NATO dupa sutele sau poate chiar miile de pledoarii pe care le-am sustinut, oficial sau neoficial.


Visul - cat se poate de realizabil - ca Romania poate deveni o Spanie a Europei Centrale, ca romanii pot trai decent, ca oamenii in varsta vor putea, intr-o buna zi, sa se bucure de pensie, asemeni celor din Franta, Marea Britanie sau macar Grecia.


Aproape zilnic vad ca visul meu e inca departe, ma intorc in oaza mea de liniste, ma incarc cu energie pozitiva si ma intorc pe campul de lupta. Batalia trebuie castigata! Pentru noi toti, pentru copiii nostri, pentru copiii copiilor nostri... Pentru Romania."


Impliniri vs deziluzii
"Satisfactii? Uriase. Dezamagiri? Multe. Cea mai mare? Aceea ca Romania nu este ceea ce merita o tara atat de minunata. Tocmai aceasta dezamagire m-a facut sa intru in politica si ma face sa raman in politica in continuare"  - Mircea Geoana Presedinte PSD


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.