Ancheta facuta de procurorii militari in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a continuat ieri cu audierea politicianului Gelu Voican Voiculescu. Acesta s-a prezentat ieri-dimineata la Parchetul instantei supreme, raspunzand citatiei emise de procur
Ancheta facuta de procurorii militari in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a continuat ieri cu audierea politicianului Gelu Voican Voiculescu. Acesta s-a prezentat ieri-dimineata la Parchetul instantei supreme, raspunzand citatiei emise de procurorii Sectiei Parchetelor Militare, din cadrul Ministerului Public. Dupa evenimentele din decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu a detinut functia de viceprim-ministru in primul guvern provizoriu si a fost responsabil de controlul asupra serviciilor secrete. El a fost citat pentru a fi audiat in dosarul privind uciderea prin impuscare a patru persoane aflate in Piata Universitatii in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Voican Voiculescu a fost audiat ieri timp de mai bine de sapte ore. Potrivit unor surse judiciare, impotriva lui nu a putut fi inceputa urmarirea penala, procurorii invocand situatia ambigua generata de decizia recenta a Curtii Constitutionale, prin care s-a stabilit ca civilii nu pot fi cercetati si judecati de procurori si judecatori militari. Astfel ca dosare precum Mineriada si Revolutia ar putea fi declinate spre procurorii civili. de la cozma li se trage? Initial, in aceasta ancheta au fost pusi sub invinuire generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan (in prezent decedat), Costea Dumitru si Constantin Vasile. Dosarul a fost trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie in 2000, dar in 2003 judecatorii l-au restituit procurorilor militari, pentru refacerea materialului de urmarire penala. In urma declaratiilor existente la dosar si dupa reaudierea lui Miron Cozma, fostul lider al "lampasilor", procurorii militari l-au pus sub invinuire si pe fostul presedinte Ion Iliescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.