Amenintarile cu bomba din aeroport, blatul cu „nasul" sau atipitul in masina personala la marginea drumului dau sarea si piperul vietii de vedeta-navetista.

Unele vedete se lupta cu traficul, cu galagia si cu praful din Bucuresti. Altele, la fel de grabite, fac fata unui drum de sute de kilometri pina in Capitala pentru a fi la timp la emisiunile care le aduc succesul.

Irina Pacurariu (foto) bate tara in lung si in lat. Pasiunea pentru televiziune a purtat-o pe drumul Iasi-Bucuresti inca din 2001, de cind a inceput colaborarea constanta cu TVR 1, o data cu emisiunea „Zodia VIP". „Am mers cu trenuri inghetate si cu avioane cu cite un motor ars", aminteste Pacurariu pentru Cotidianul experientele-limita in drum spre Capitala. O sperietura grozava a tras cind s-a trezit evacuata din aeroportul din Iasi din cauza unei amenintari cu bomba. „Totul s-a calmat in momentul in care am aflat ca cineva s-a jucat cu butonul de alarma. Apasase din greseala", spune Irina Pacurariu.

TVR-ista prefera naveta „pentru ca provincia este mai putin incrincenata, pentru ca la Iasi ritmul inca nu este dat de injuraturile din trafic", adauga vedeta, care are inca sentimentul ca lumea ei este in orasul de pe Bahlui. De altfel, moldoveanca nu are o casa stabila in Bucuresti, fiind gazduita de prieteni in timpul filmarilor. Colega sa din TVR, Alexandra Velniciuc, este, in schimb, un exemplu atipic de navetist, Bucurestiul fiind mult timp pentru ea „provincie": „Am facut naveta Bucuresti-Craiova cind jucam in piesa «Steaua fara nume» si am suportat cei citiva metri de cabina in care locuiam", marturiseste actrita.

Dan Negru este un navetist atit de experimentat, incit a ajuns sa cunoasca, in cei 11 ani de cind bate drumul Timisoara-Bucuresti, pina si cite gropi are de incalecat. „Nimeni nu e atit de nebun sa conduca zece ore pina in Capitala daca nu o face din placere. Eu o fac din placere, dar si de nevoie: ma cheama cariera", spune banateanul de la Antena 1, care a schimbat televiziunile, dar nu si obiceiul de a traversa tara. Bagajele pierdute pe aeroport sau aceleasi perdele maro din trenul personal nu ii sint straine realizatorului emisiunii „Ziua Judecatii". A luat tot ce se putea pentru a ajunge la timp la filmari: avion, masina, tren. Recunoaste franc ca a apelat si la „nas„ pentru un loc in compartiment. In masina, siesta la marginea soselei e oricind mai buna decit cea din tren: „M-a luat somnul odata si am tras pe dreapta. Cind m-am trezit dupa jumatate de ora, vreo patru cersetori imi bateau in geam", se amuza Dan Negru.

Trenul nu i-a ocolit in studentie nici pe Razvan Simion si Dani Otil de la National TV. Inca de pe vremea cind faceau radio in orasul natal, Resita, cei doi au impartit nu doar camera de camin de la Timisoara, ci si acelasi culoar din personal. „Nimeream mereu linga toaleta si stateam cu sticla de coniac la nas ca sa suportam «parfumul»", povesteste Razvan. Si primul lor contact cu National TV s-a facut „in fuga": „Eram asa grabiti sa ne ducem caseta demo, incit Dani a alergat metri buni pentru a urca in tren", spune cel urcat la timp.

Pentru Nicoleta Voica, gazda matinalului „Can-cana" de la Romantica, experienta cea mai „napraznica" de cind bate drumurile este gerul rabdat odata pe aeroport. „Era acum citiva ani si am stat timp de patru ore cu mina pe o cana cu cafea", spune Voica. Prezentatoarea face naveta de cinci ori pe saptamina, de la Timisoara la Bucuresti, iar cel mai des i se intimpla sa se trezeasca simbata dimineata si sa se pregateasca de serviciu, chiar daca afara e weekend.