In ultmii doi ani Marea Brianie este a treia tara in ordinea preferintelor romanilor care doresc sa munceasca in strainatate, releva un studiu realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC). Potrivit studiului "...
In ultmii doi ani Marea Brianie este a treia tara in ordinea preferintelor romanilor care doresc sa munceasca in strainatate, releva un studiu realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC). Potrivit studiului "....Cu bine, din Europa!", daca in primii cinci ani de dupa Revolutie destinatiile favorite ale romanilor erau tari precum Israel, Turcia, Italia, Ungaria, Germania, intre 1996 si 2001 acestora li se alatura Spania si Canada, pentru ca dupa 2002 sa se observe o directionare concentrata a emigratiei pentru munca in strainatate spre Spania si Italia. Potrivit reprezentantului ANBCC, Dorian Filote, stituatia s-a schimbat in privinta locului trei din acest clasament, care era ocupat, in 2005 de catre Germania, studiul prezentat ieri indicand ca acum Marea Britanie printre favoritele romanilor. "Constatam intrarea Marii Britanii in preferintele migrantului roman, in ciuda restrictiilor impotriva imigrantilor proveniti din noile state membre ale UE vehiculate de Guvernul de la Londra", a declarat Dorian Filote. Specialistii afirma ca romanii care opteaza pentru Marea Britanie sunt persoane tinere, mai educate si cu venituri mai mari decat cei care aleg Italia si Spania. Astfel, 44% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 23 si 30 de ani, care si-au manifestat intentia de a pleca sa munceasca in strainatate, ar dori sa se indrepte spre Marea Britanie. De asemenea, sunt mai calificati si detin resurse de capital cultural importante in comparatie cu cei ce intentioneaza sa plece in Spania si Italia, care au un nivel de educatie mai scazut si, implicit, calificari inferioare. Din punct de vedere al veniturilor medii in gospodarie, pentru cei care pleaca in Italia si Spania, acestea sunt sensibil mai mici decat valoarea per total lot si decat cele ale celor care vor sa plece in Marea Britanie.
Plecarea la munca in strainatate spre o anumita destinatie are o puternica influenta regional-istorica. Astfel, daca in perioada 1996-2001, plecarile din cele trei mari provincii ale Romaniei, Moldova, Muntenia si Transilvania aveau intensitati relativ egale, in perioada 2002 -2006, Moldova devine cel mai mare exportator de forta de munca temporara in strainatate, urmata de Muntenia si Transilvania. Cei ce intentioneaza sa plece la munca in Marea Britanie provin mai degraba din Nord-Est-ul tarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.