Fata de anul trecut, insa, cand au promovat examenul 65% dintre candidati, rezultatul de acum reprezinta un record. Totusi, ramane intrebarea: de ce absolventii de liceu din provincie isi dovedesc genialitatea, cum este cazul din Turnu Severin, cu
Fata de anul trecut, insa, cand au promovat examenul 65% dintre candidati, rezultatul de acum reprezinta un record. Totusi, ramane intrebarea: de ce absolventii de liceu din provincie isi dovedesc genialitatea, cum este cazul din Turnu Severin, cu 15 medii de 10 la circa 500 de elevi, iar in Capitala nu a reusit nici un candidat din cei 24.008 aceasta performanta.
Strehaia in rand cu Capitala
O interesanta statistica, trimisa de un cititor care a avut rabdarea sa verifice rezultatele la Bac' publicate pe site-ul Ministerului Educatiei, coroborate cu datele privind populatia Romaniei, releva urmatorul paradox: intre primii 500 admisi pe tara, cu medii intre 10,00 - 9,90, cei mai multi - 70 - sunt din Craiova (14%), 59 din Drobeta-Tr. Severin (11,8%), si doar unul din Bucuresti, cu media 9,97, reprezentand 0,2%.
La categoria primilor 1000 admisi pe tara, cu medii intre 10,00-9,86, in top (10,4%) sunt absolventii din Craiova - 104 in total, urmati de 82 din Drobeta-Tr.Severin (8,2%), si mai departe, spre final, e drept, de 8 candidati din Bucuresti (0,8%), si de 5 absolventi ai Grupului Scolar "Matei Basarab" din Strehaia, judetul Mehedinti.
Pacaleala de anul trecut
Recorectarea prin sondaj, dispusa anul de fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, i-a lasat "masca"0 "masca' pe evaluatorii ministerului, ei descoperind cazuri in care o lucrare care merita nota 5,5 era notata cu 10, iar altele, care meritau mai putin de 5, aveau note onorabile. Ministrul a propus atunci inspectoratelor scolare sa-i sanctioneze pe cei 94 de dascali prinsi ca au supraevaluat lucrarile de la bacalaureat, insa nici unul nu a primit vreo pedeapsa.
Reamintim ca "recordul" la frauda l-au detinut doua cadre didactice din judetul Mehedinti, care au avut cate 28 de lucrari supraevaluate cu 3,5 - 4,5 puncte.
Tot acest judet i-a avut in fruntea listei cu cei propusi pentru desfacerea contractului de munca pe profesorii care au supraevaluat intre 16 si 18 lucrari.
Procent de promovare "realist" in Bucuresti
Marian Banu, inspectorul pe probleme de imagine al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, sustine ca un procent de 80% este mai realist decat 95%, cum se intampla in alte judete. "Notele de 10 reprezinta perfectiunea, chiar si la Bacalaureat. Dupa o experienta de 35 de ani la catedra, pot sa afirm ca este cat se poate de normal sa nu avem medii de 10 in Bucuresti. Noi consideram ca aceste comisii de examinare au evaluat corect si exact lucrarile, chiar si pe cele ale copiilor exceptionali. Daca in alte judete sunt si cate 15 note de 10, aceasta este problema comisiei judetene de Bacalaureat. Repet, insa, este extrem de greu de obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat. Noi am facut eforturi pentru ca evaluarea lucrarilor sa fie cat mai obiectiva. Ca nu am reusit peste tot, si ca nu putem fi total multumiti este foarte adevarat, dar noi consideram ca un procent de 75 - 80%, la un examen national, este mai realist decat 95%, cum se intampla in alte judete", ne-a declarat, ieri, inspectorul scolar Banu.
In tara, pana la inchiderea editiei, nu transmisesera la minister decat 13 judete rezultatele dupa contestatii. Potrivit directorului Relatii Publice din Ministerul Educatiei, rata de promovare a crescut cu un procent.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.