Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu CD-ul „Simfonia a IX-a" a lui Beethoven, in interpretarea Royal Philharmonic Orchestra, si cu brosura „Simfonia geniului".

Primul titlu din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul le-o aduce cititorilor incepind cu vineri, 13 iulie, la doar 7,9 lei, este „Corala" lui Beethoven, in interpretarea Royal Philharmonic Orchestra, impreuna cu brosura despre viata si opera lui Beethoven. Orchestra se numara printre cele mai apreciate din lume, detinind si recordul celor mai mari vinzari din istoria muzicii clasice.

Royal Philharmonic Orchestra (RPO) este extrem de activa: ofera anual concerte pe cele mai importante scene muzicale britanice, dar pleaca si in turnee mondiale, produce muzica pentru filme si colaboreaza cu industria pop. Pentru a-si asigura viitorul financiar, orchestra a inceput sa produca si sa vinda propriile inregistrari, purtind exclusiv marca Royal Philharmonic Orchestra. Una dintre colectiile scoase, care i-a adus recunoasterea internationala, dar i-a sporit semnificativ si veniturile, este „Hooked on Classics", lansata in 1981, in care, sub bagheta dirijorului Louis Clark, a mixat bucati foarte cunoscute de muzica clasica cu ritmuri disco. Vinzarile inregistrate sint un record absolut in istoria muzicii clasice: 9 milioane de exemplare in toata lumea.

Istoria Royal Philharmonic Orchestra incepe in 1813, cind un grup de muzicieni profesionisti a infiintat Societatea Filarmonica. Un secol mai tirziu, in 1946, societatea condusa de dirijorul Sir Thomas Beecham a primit girul „Royal Charter", oferit de suveranul George al VI-lea, si a schimbat denumirea orchestrei in aceea actuala. Orchestra si-a inceput perioada de glorie in anii de dupa razboi, cind Sir Thomas Beecham a adunat cei mai renumiti interpreti din Europa pentru a-si alcatui propriul ansamblu. Deja in 1950 a plecat in primul turneu in Statele Unite, concertind in peste 40 de orase. In anii ’50, ansamblul si-a largit repertoriul, incluzind si creatiile unor contemporani. Mai tirziu avea sa colaboreze stralucit cu industria muzicii pop si disco.

In 1966, norocul le-a suris din nou atunci cind regina Elisabeta a II-a a reconfirmat titlul regal si a mijlocit acordarea unor fonduri substantiale. De-a lungul timpului, la conducerea orchestrei s-au perindat numerosi dirijori celebri precum Yehudi Menuhin, Walter Weller, André Previn, Vladimir Ashkenazy sau Yuri Temirkanov. Astazi, orchestra se afla sub bagheta unui tinar si entuziast dirijor italian: Daniele Gatti, care a adus-o in centrul vietii muzicale londoneze. Royal Philharmonic Orchestra isi sustine cele mai multe concerte la Royal Albert Hall, iar in ultimii ani a semnat un contract cu Tring International, considerat cel mai amplu contract incheiat vreodata de o companie de inregistrari cu o orchestra.

Citeste mai mult despre Colectia Simfonica