Agentia Nationala de Consultanta Agricola pretinde ca a consiliat sute de tarani pentru a-i ajuta sa obtina fonduri europene. Taranii nu stiu nimic.

Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) si-a umflat bilantul pe anul trecut dupa modelul in care se raportau recoltarile in vremea socialismului. Din cele citeva sute de proiecte SAPARD pe care ANCA a transmis la Ministerul Agriculturii ca le-ar fi intocmit, in realitate au fost realizate doar 40.

In iunie 2006, Corpul de Control al ministrului Agriculturii era ingrijorat ca ANCA bifase numai 43 la suta din activitatea stabilita pe 2005 si 7,54 la suta din activitatile fixate pentru primele patru luni ale lui 2006. Marile minusuri vizau exact capitolul de informare a populatiei rurale despre posibilitatile de accesare a banilor europeni. Criticile au fost folositoare, intrucit ANCA s-a mobilizat si a raportat depasirea „planului" pe anul 2006. Per total, directorul general al agentiei, Viorel Morarescu, a comunicat la minister peste 1.000 de proiecte SAPARD si „Fermierul" elaborate de oamenii din subordinea sa, din care 474 erau aprobate.

Pe lista oficiala a SAPARD insa, doar 40 dintre proiecte au paternitate ANCA. Restul sint facute de firme private specializate, platite din banii decontati de bugetul european in parteneriat cu cel roman. Reprezentantii Agentiei de Plati, care se ocupa de fondurile SAPARD, au refuzat sa ne comunice situatia proiectelor ANCA prin care s-au accesat astfel de fonduri. In opinia APDRP, datele nu sint concludente cit timp beneficiarii nu sint obligati sa declare consultantul.

Cotidianul a verificat la intimplare circa 50 de proiecte mari pe care ANCA sustine ca le-a elaborat si a descoperit ca numai sapte respecta raportarile. In celelalte cazuri, beneficiarii nu au trecut niciodata pe la agentie sau nici macar nu stiu ce este ANCA.

Dan Teodor, patronul firmei Dante Trade SRL, construieste cu bani europeni o pensiune in satul Razboieni - Cetate. „Cine este ANCA asta?", a fost primul sau raspuns atunci cind l-am rugat sa ne spuna daca a colaborat cu agentia. Teodor a apelat la o firma privata pe care a platit-o, asa cum demonstreaza actele din dosar. Spre sfirsitul discutiei a avut o intuitie: „ANCA sint aia de sus, din Cetate? De la Directia Agricola?... Cred ca am trecut o data pe la ei. Inainte sa ma apuc de proiect. Cind m-am hotarit sa investesc, am ales o firma specializata".

Viorica Cirnat, tot cu un proiect de pensiune aprobat pe SAPARD, stie de OJCA (reprezentantul judetean al ANCA), dar a trecut numai in vizita pe acolo, deoarece are prieteni in agentie. Si proiectul ei a fost facut de o firma privata platita din banii pentru investitie.

SC Perla Muresului si familia Crisan, din comuna Oarda - Alba, apar ca beneficiari pe listele prolificei agentii, dar proiectele lor au fost facute de SC Barbieri Proiect SRL. Marius Barbieri, patronul societatii, isi aminteste ca a intilnit niste consultanti ANCA: „Au venit la noi, acum jumatate de an, cred, si au intrebat ce proiecte avem, daca sint probleme, daca oamenii sint multumiti… Nimic altceva".

Ferma Mircea este beneficiara unui proiect SAPARD de modernizare ferma zootehnica in satul Somartin, judetul Sibiu. Proprietarii nu stiu de agentie, au lucrat cu firma 3dPlan SRL. Marius Timofte, de la 3dPlan, ne-a declarat referitor la un eventual parteneriat cu ANCA: „Exclus!".

Maria Botan, din Valea Lunga, judetul Alba, intentiona sa cumpere citeva scrofite cu bani de la SAPARD. Terenul ei se afla prea aproape de ultima casa a comunei, asa ca nu indeplinea un criteriu de baza si a renuntat din start la idee. Pe listele ANCA, in dreptul femeii apare: „Proiect elaborat de agentie, aflat in banca", adica asteapta finantare.

La Tg.-Jiu, societatea Melcfarm a accesat fonduri SAPARD pentru „infiintare stupina", dar consultantul a fost SC Creativ Brebenel, nu ANCA.

Ionela Popescu este una dintre persoanele carora ANCA le-a elaborat, intr-adevar, proiectul. Vrea sa infiinteze in Timna, judetul Mehedinti, o ferma de melci. Dar nu a primit cei 41.000 de euro solicitati deoarece proiectul este prost facut. A cheltuit deja 100 de milioane de lei vechi, asa incit nu vrea sa renunte decit la consultant, nu si la afacere. Pentru ca nu mai are bani sa plateasca un consultant privat, Ionela Popescu a apelat la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Dolj, unde i s-au explicat greselile facute la Mehedinti si i s-a promis refacerea proiectului.

Directorul general al agentiei, Viorel Morarescu, ne-a declarat ca au verificat listele cu proiectele SAPARD raportate si nu au descoperit nici o neconcordanta.

Proiectele ANCA pot fi numarate la www.cotidianul.ro/select