Persoanele care au multe alunite pe piele traiesc mai mult, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici care contrazice parerea traditionala ca acesti oameni prezinta mai multe riscuri de a muri mai repede din cauza unui cancer
Persoanele care au multe alunite pe piele traiesc mai mult, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici care contrazice parerea traditionala ca acesti oameni prezinta mai multe riscuri de a muri mai repede din cauza unui cancer de piele. Intr-adevar, persoanele care au multe alunite pe piele prezinta mai multe riscuri de a dezvolta un melanom, cea mai grava forma de cancer de piele, dar, in acelasi timp, au o speranta de viata mai lunga.
Un studiu la care au participat peste 1800 de frati gemeni a scos la iveala faptul ca cei care au mai multe alunite au telomeri mai lungi. Telomerii sunt markeri ai imbatranirii biologice care se gasesc in toate celulele si care au rolul de a proteja cromozomii. Mai precis, telomerii sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor care au rolul de a impiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a intarzia procesul imbatranirii.
Cercetatorii de la King's College London spun ca persoanele care au peste 100 de alunite pe corp sunt, din punct de vedere biologic, cu sase - sapte ani mai tinere decat persoanele care au mai putin de 25 de alunite pe corp.
Veronique Bataille, coordonatorul acestui studiu care a fost publicat in Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, a spus ca rezultatele studiului implica faptul ca persoanele cu multe alunite pe corp sunt mai putin susceptibile de a avea boli asociate cu imbatranirea, precum maladiile cardiace sau osteoporoza. Totusi, mai sunt necesare studii care sa aprofundeze aceasta idee. Cercetatorii trebuie sa afle daca numarul mare de alunite pe corp contribuie la incetinirea ritmului de imbatranire generala. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.