Miliardarul de origine rusa Arkadi Gaidamak (foto), unul dintre personajele controversate ale Israelului, si-a facut partid ca sa-l dea jos pe premierul Olmert.

„Dreptatea Sociala" este numele celui mai nou partid din Israel. Fondatorul si finantatorul gruparii politice, miliardarul Arkadi Gaidamak, cunoscut si sub numele evreiesc Arieh Bar Lev, a anuntat luni, in cadrul ceremoniei de lansare, ca principalul sau scop este sa elimine guvernul de coalitie al lui Ehud Olmert.

„Aparitia acestui nou partid este perfect justificata, intrucit se simte o nevoie acuta de schimbare a actualului guvern", a spus miliardarul in calitate de proaspat presedinte, citat de AFP.

Arkadi Gaidamak a preferat deocamdata sa ramina lider al partidului sau si sa nu candideze pentru Knesset. Se pare ca acesta prefera scaunul de primar al Ierusalimului, pozitie care de altfel i-ar asigura un loc-cheie pe scena politica israeliana. Cu toate acestea, membri „potriviti" ai partidului vor fi prezentati drept inlocuitori ai actualei conduceri.

Tinta miliardarului de origine rusa este sa obtina cel putin 20 de mandate in Knesset. Un sondaj realizat printre cetatenii Israelului ii ofera Dreptatii Sociale intre 17 si 23 de mandate.

Potrivit doctrinei sale, Dreptatea Sociala se arata a fi un partid care va lupta pentru valorile democratice, va promova egalitatea intre cetateni, indiferent de rasa, religie sau sex, va proteja drepturile omului si libertatea, va incerca sa reabiliteze sectoarele dezavantajate din toate domeniile, va lupta pentru drepturile de vot ale israelienilor de peste granita, pentru infiintarea unei curti constitutionale, instaurarea unei relatii de pace intre statul israelian si vecinii sai si implementarea de programe dedicate minoritatilor.

Intrebat unde se situeaza acest nou partid pe axa politica, Arkadi Gaidamak a replicat: „Noi nu avem planuri pe perioade lungi. Sintem doar un partid socio-economic".

Miliardarul de origine rusa si premierul Olmert au fost in conflict deschis pe perioada ultimelor luni, acesta din urma fiind acuzat ca este un conducator slab.

„Sint cel mai faimos om din Israel", s-a laudat Gaidamak. „Vreau sa indeplinesc dorintele poporului israelian, adica sa aduc schimbarea."

Desi a fost acuzat de spalare de bani si frauda, miliardarul rus se bucura in continuare de aprecierea publicului.