O insecta de sorginte mediteraneana le da batai de cap medicilor dermatologi.

In afara de pericolul cauzat de caldurile neobisnuit de mari din aceasta vara, in ultimul timp, disconfortul brasovenilor a fost serios amplificat de atacul insectelor. Mult mai agresive decit in alti ani, maruntele fapturi au umplut cabinetele medicilor dermatologi de victime care, de cele mai multe ori, nici macar nu banuiesc de unde li se trage suferinta.

Unul dintre cazuri este cel al lui Georgica Secreianu, un barbat in virsta de 67 de ani. In urma cu trei saptamini, nea Georgica a fost intepat de un paianjen. Nu stie cum a ajuns acesta pe mina lui. A simtit o intepatura usoara, dar n-a bagat-o in seama. Apoi, a aparut o mincarime, dar nici aceasta nu i-a dat prea multa bataie de cap barbatului. Pina a doua zi, cind pe mica intepatura a aparut o punga cu lichid, mina a inceput sa se umfle, iar barbatului i-a crescut temperatura la 40 de grade. Urmatorul drum a fost la medic. Starea de rau a pacientului se intensificase, bratul se umflase pina la umar, desi a fost intepat pe antebrat, iar in jurul intepaturii se formasera basici ca in cazul unei arsuri puternice. Acum, barbatul este in afara oricarui pericol. Urmarile intepaturii au ramas insa vizibile.

„Vara asta am inregistrat o cazuistica extrem de bogata legata de intepaturile de insecte: tintari, albine, capuse sau paianjeni. Deosebite sint intepaturile celor din urma, destul de agresive, care pot fi insotite de manifestari generale precum: febra de 39-40 de grade, frisoane, slabiciune, greata sau chiar varsaturi", afirma profesorul Alexandru Oanta. Specialistul mai subliniaza faptul ca intepaturile de paianjen initial sint nedureroase. Dupa numai citeva ore insa, pacientul acuza aparitia unei inflamatii dure, iar la locul intepaturii apare o bula care, spargindu-se, da nastere unei ulceratii necrotice de diferite dimensiuni. „Vindecarea ulceratiei poate dura saptamini, iar in cazurile grave febra poate persista citeva zile, putind sa apara afectari hepatice, neurologice sau renale", explica medicul dermatolog.

Dupa indelungi documentari, Alexandru Oanta presupune ca intepaturile care i-au dat bataie de cap in aceasta vara apartin unui paianjen denumit Loxosceles. Ciudat este si faptul ca habitatul acestuia se afla, cel putin pina de curind, pe tarmurile Mediteranei sau ale Americii. „Cert este ca insectele au devenit foarte agresive, indiferent de locul unde se afla - oras, pasune sau padure. In cazul unei astfel de intepaturi, pacientul nu are altceva de facut decit sa se prezinte cit mai repede la medic si, daca se poate, sa-i atraga acestuia atentia asupra leziunii – chiar daca intepatura nu i se pare pe moment foarte serioasa - pentru a inlatura in acest mod orice greseala de diagnosticare", incheie Alexandru Oanta. Acesta spune ca intepaturile pot fi chiar fatale.

Paianjenul pustnic cafeniu (Loxosceles reclusa) * Dimensiuni: 7-12 mm lungime; * Descriere: maroniu deschis, cu semne de culoare maroniu inchis. Are sase ochi. Atitudine: cind simte ca este amenintat, musca; * Probleme provocate: iritatii locale ale pielii, temporare, in cazurile nu foarte grave. Locul unei intepaturi mai grave se umfla si devine dureros, formind un fel de basici. Celulele din jurul ranii necrozeaza - devin negre si distrug tesutul. Uneori, victima se afla chiar in pericol de moarte. Nu exista un antidot sau antivenin disponibil comercial pentru intepatura paianjenului pustnic cafeniu.

Aflati totul despre paianjeni pe www.cotidianul.ro/select