Menelas Varveri, fost functionar al fiscului, a primit ieri mandat de arestare din partea cab. 2 instructie. Fraudele sale din banii publici au inceput inca din 1934. Declaratiile lui au fost asemanatoare cu cele de la instructie. A aratat ca totalul
Menelas Varveri, fost functionar al fiscului, a primit ieri mandat de arestare din partea cab. 2 instructie. Fraudele sale din banii publici au inceput inca din 1934. Declaratiile lui au fost asemanatoare cu cele de la instructie. A aratat ca totalul lipsurilor dupa socoteala sa (bazata numai pe aduceri aminte, nu pe date precise) este de cca. 8,5 milioane lei; ca la inceput s'a pomenit in cassa cu o lipsa de 400.000 de lei, de care n'are nicio vina, si cu timpul a ridicat sume care dispareau, pentru completarea nevoilor sale personale si de familie. Ii placea o viata de lux si petreceri. Cheltuielile lui personale se ridicau la peste 50.000 de lei pe luna. Banii a inceput sa-i ia din Februarie 1934. Carti nu a jucat. Cu femeile nu a cheltuit, nu avea legaturi cu femei din acele carora sa le fi dat bani. Automobilul Ford l-a cumparat platind 145.000 de lei in numerar si o masina veche pe care o avea dinainte. Tribunalul II, i-a aratat insa lui Varveri ca tot nu iese la socoteala. Ca tot mai lipsesc 4,5 milioane de lei, chiar daca se ia in seama si suma de 50.000 de lei lunar, defraudata timp de 4 ani si jumatate. Incoltit, el a facut o marturisire care daca in adevar este exacta este aproape senzationala. A pretins anume ca in ultimul timp - cand nu se stie a spune - s'a pomenit intr'o zi cu un domn pe numele sau Jean Lupescu, fost functionar la "Cartea Romaneasca" care in putine cuvinte l-a facut sa inteleaga ca are informatii dela un inspector financiar, despre lipsurile si neregulile din gestiunea sa. Amenintandu-l totodata ca daca nu ii da bani il va denunta. Dandu-si seama ca in adevar toate lucrurile acestea nu le poate sti decat dela o persoana din Inspectoratul General, si presupunand ca indirect, va inchide gura si acestei persoane, a consimtit sa plateasca tacerea. Jean Lupescu i-a stors 3.000.000 de lei. Menelas Varveri cere sa fie cautat acest individ, care desigur va recunoaste acest adevar. Intrebat daca in decursul celor 4 ani si jumatate cat a fost casier de plati, i s'au facut de superiorii sai controale impuse de lege - a raspuns ca in adevar nu a fost verificata niciodata gestiunea lui, cu toate ca intre timp s' au perindat doi administratori financiari. (va urma)
ZIUA, 12 iulie 1939


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.