Fosta Prima Doamna, vaduva presedintelui american Lyndon Baines Johson, a murit in cursul zilei de ieri la varsta de 94 de ani.   SIDE BY SIDE. Se spune ca in spatele oricarui barbat puternic, sta o femeie. Una dintre cele mai discrete Prime D
Fosta Prima Doamna, vaduva presedintelui american Lyndon Baines Johson, a murit in cursul zilei de ieri la varsta de 94 de ani.   SIDE BY SIDE. Se spune ca in spatele oricarui barbat puternic, sta o femeie. Una dintre cele mai discrete Prime Domane ale Statelor Unite, Lady Bird i-a stat alaturi sotului sau intr-una dintre cele mai dificile perioade ale istoriei Americii. Vicepresedinte in timpul mandatului Kennedy, Lyndon B. Johnson a devenit al 36-lea presedinte al SUA, depunandu-si juramantul, la doar doua ore de la asasinarea la Dallas a lui JFK, in fata judecatorului federal Sarah T. Hughes chiar la bordul Air Force One, in zbor spre Washington, devenind astfel si primul presedinte care isi depune juramantul in fata unei femei. Alaturi i-au stat Lady Bird, dar si indoliata Jacqueline. La mai putin de un an, in 1964, va castiga detasat cursa prezidentiala, evocand memoria lui Kennedy si va continua politica, externa si interna, pe care predecesorul sau o promovase. Dar revoltele populatiei de culoare din Harlem si pana in Los Angeles, Newark si Detroit, asasinarea reverendului Martin Luther King, escaladarea razboiului din Vietnam si actiunile Miscarii pentru Dreturi Civile, i-au erodat rapid popularitatea. Insa odata cu fortarea adoptarii unor acte normative de relaxare fiscala si de asistenta medicala accesibila paturilor defavorizate, masuri extrem de nepopulare in randul clasei politice americane, schisma creata in randurile partidului democrat l-a determinat ca, dupa sase ani furtunosi in fotoliul de la Casa Alba, sa se retraga din cursa prezidentiala pentru un al doilea mandat. Nu inainte, totusi, de a ordona incetarea focului in Vietnam si de a incepe negocierile ce in final au dus la retragerea tuturor trupelor americane de pe scena unui razboi deja pierdut.   O VIATA IN SLUJBA FRUMOSULUI.. Nascuta Claudia Alta Taylor, inca din copilarie isi va castiga porecla de Lady Bird, personajul unei foarte populare povesti pentru copii. Absolventa de jurnalism si istoria artelor, a fost unul dintre cei mai importanti sfatuitori ai presedintelui Johnson, dar si sef in campania pentru strangerea de fonduri in prima sa cursa prezidentiala din 1964. Retrasa in 1973, dupa disparitia sotului sau, in orasul texan Austin, va parasi scena politica, dar nu si pe cea publica pe care o va pune in slujba oamenilor. Astfel, in onoarea bogatei sale activitati in domeniul protectiei mediului, Universitatea din Texas a infiintat The Lady Bird Johnson Wildflower Center, marcand aniversarea de 85 de ani a fostei Prime Doamne. Alaturi de Bess Truman, disparuta pe 18 octombire 1982 la 97 de ani, Lady Bird este a doua fosta Prima Doamna care a depasit virsta de 90 de ani. O slujba privata va fi tinuta maine dimineata la The Lady Bird Johnson Wildflower Center din Austin, Texas, urmand ca sambata, trupul neinsufletit sa fie depus la LBJ Library and Museum. Funeraliile vor avea loc duminica, in cimitirul familiei din Stonewall.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.