Satelitul DigitalGlobe, operat de Institutul pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), a inregistrat, la inceputul lunii iunie, imagini cu activitati suspecte in zona centralei nucleare iraniene de la Natanz. In urma analizarii datelor, exp
Satelitul DigitalGlobe, operat de Institutul pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), a inregistrat, la inceputul lunii iunie, imagini cu activitati suspecte in zona centralei nucleare iraniene de la Natanz. In urma analizarii datelor, expertii ISIS au ajuns la concluzia ca acestea se refera la construirea unei cai de acces subterane, ce leaga complexul nuclear din centrul Iranului de o formatiune muntoasa din apropiere. "Lucrarile de constructie au loc in muntii din apropierea centralei de la Natanz, ceea ce sugereaza in mod clar ca tunelul este afiliat complexului de la Natanz", au declarat reprezentantii Institutului, precizand ca excavatiile au fost demarate recent, deoarece imaginile luate prin satelit in ianuarie nu dezvaluiau astfel de activitati. Desi intrarile tunelului nu sunt vizibile in fotografii, ISIS sustine ca imaginile prezinta doua drumuri in constructie, unul dintre acestea ducand spre un versant muntos. In vreme ce analistii militari au apreciat ca noua cale de acces ar putea juca un rol important in protejarea instalatiilor nucleare de la Natanz, expertii ISIS tind sa favorizeze varianta potrivit careia tunelul ar putea fi folosit pentru depozitarea echipamentelor de productie a centrifugelor sau a uraniului slab imbogatit. Reprezentantii Institutului nu resping, pe de alta parte, ipoteza ca tunelul sa aiba un rol defensiv, in conditiile in care ar putea adaposti baterii antiaeriene.
Complexul de la Isfahan (1) Teheranul nu se afla la prima operatiune de acest gen, autoritatile iraniene autorizand constructia unui tunel similar in aproprierea facilitatii nucleare de la Isfahan, destinat protejarii echipamentelor si materialelor nucleare. Analiza ISIS nu a ramas fara ecou, Marea Britanie si Italia anuntand, luni, ca vor solicita adoptarea unei noi rezolutii ONU care sa sanctioneze Iranul pentru continuarea programului nuclear.
Ahmadinejad, tot sfidator
Amenintarea unor noi sanctiuni din partea ONU nu a temperat insa retorica liderilor iranieni, presedintele Mahmud Ahmadinejad afisand, ieri, aceeasi atitudine sfidatoare la adresa Occidentului. "Procesul instalarii centrifugelor poate fi incetinit sau grabit, insa nimeni nu ar trebui sa se astepte ca noi sa renuntam la drepturile noastre, caci nu o vom face", a declarat Ahmadinejad.
Complexul de la Isfahan (2) "Dorim sa dispunem de drepturile noastre in intregime si nu vom renunta la nici unul dintre acestea", a adaugat el, precizand ca Iranul "va continua, conform planului". Interventia lui Ahmadinejad s-a produs in contextul in care o delegatie a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), condusa de directorul adjunct al agentiei ONU pentru denuclearizare, Olli Heinonen, a sosit ieri dimineata in Capitala iraniana, pentru a obtine noi detalii legate de stadiul programului nuclear desfasurat de Teheran. Potrivit Reuters, in programul delegatiei AIEA sunt prevazute "tratative intense" cu negociatorul-sef al partii iraniene, Ali Larijani, rezultatul acestora urmand sa fie facut public maine. Anterior vizitei adjunctului sau la Teheran, directorul AIEA, Mahamed ElBaradei semnalase o schimbare de ritm in cazul programului nuclear iranian. "Am constatat instalarea mai degraba lenta a noilor cascade", declara seful AIEA luni, referindu-se la instalarea centrifugelor care permit imbogatirea uraniului ce poate fi utilizat atat drept combustibil in centralele nucleare, cat si pentru fabricarea bombelor.
SUA isi fac simtita prezenta in Golf
Fortele navale americane au anuntat, saptamana aceasta, ca au trimis al treilea portavion in Golful Persic. Nava USS Enterprise urmeaza sa participe la o misiune de rutina, a declarat un responsabil american din domeniul apararii pentru Reuters, precizand ca portavionul va ajunge in zona in cateva saptamani. "Portavionul USS Enterprise are capacitatea de a contracara comportamentul insistent, agresiv si coercitiv al anumitor state, precum si de sustinere a trupelor din Irak si Afganistan", a detaliat, ulterior, un comunicat al Fortelor Navale americane, subliniind ca nava va participa la diverse exercitii militare. "Aceste operatiuni nu vizeaza in mod direct Iranul. Consideram ca exista o situatie fara precedent din punctul de vedere al instabilitatii si lipsei de securitate regionale", a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Fortelor Navale, Denise Garcia, explicand ca se refera la situatia din Somalia, Liban, Irak si Afganistan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.