Immofinanz Austria, unul dintre dezvoltatorii imobiliari - gigant din Europa Centrala si de Est, a anuntat ca intentioneaza sa dezvolte o retea de 20 de centre comerciale in principalele orase ale tarii. Conform anuntului oficial, citat de Mediafax, lantul urmeaza a purta numele de Stop.Shop. Demararea acestui nou plan de investitii in retailul romanesc vine in contextul in care Karl Petrikovics, director general Immoeast (divizia central-estica a companiei), declara intr-un comunicat oficial: "In Romania, cu puternicele sale centre regionale, este important sa nu fii prezent doar in capitala". Pentru dezvoltarea noului lant de retail, Immoeast a achizitionat deja primele terenuri in principalele locatii vizate la ora actuala - Arad si Targu Mures. "Negociem achizitia de terenuri in circa 20 de locatii din tara pentru dezvoltarea retelei de centre comerciale Stop.Shop. Am achizitionat deja terenuri in Arad si Targu Mures, unde vom construi proiecte care vor avea in total 20.000 metri patrati", se arata in anuntul Immofinanz.

Fondul austriac detine 44 de proiecte de retail, cu 894.000 mp

La ora actuala, Immoeast detine in tara noastra 113 proiecte imobiliare, ce insumeaza o suprafata de circa 3,85 milioane de metri patrati. Dintre acestea, 44 de proiecte sunt de retail, cu o suprafata de 894.000 metri patrati. Cea mai mare investitie a fondului austriac in retailul romanesc este reprezentata de preluarea, in toamna anului trecut, a centrului comercial Polus Center Cluj, de la compania Trigranit. Investitia in centrul comercial - unul dintre cele mai mari din Romania, cu o suprafata de 100.000 mp - s-a ridicat la 210 milioane euro. Achizitia Polus Center Cluj, a carui constructie urmeaza a fi definitivata in noiembrie anul acesta, se va desfasura pe mai multe etape, in functie de evolutia lucrarilor si a gradului de inchiriere. In legatura cu importanta acestei tranzactii, Karl Petrikovics a subliniat, intr-un comunicat al companiei: "Perfect comparabil in ceea ce priveste marimea si conceptul si construit in cooperare cu Trigranit, Polus Center Cluj se dovedeste a fi un succes rasunator, asemanator cu cel cunoscut de Silesia City Center din Katowice".

Cele mai mari tranzactii sunt achizitiile a doua unitati Polus Centre

Citeste si:

Cea de-a doua tranzactie ca marime a Immoeast este achizitia Polus Center din Constanta, dezvoltat tot de Trigranit, ce se ridica la valoarea de 185 milioane de euro. Achizitia centrului comercial, ce dispune de o suprafata utila totala de 90.000 mp, se va desfasura treptat, in functie de evolutia lucrarilor. O alta investitie importanta este achizitia proiectului Gold Plaza din Baia Mare, de la compania maghiara Futureal, in urma unei tranzactii de 97 milioane euro. Dispunand de o suprafata utila de 43.000 mp, complexul urmeaza a fi definitivat in T4 2008. In acest an, fondul de investitii a achizitionat, pentru 87 milioane de euro, centrul comercial Euromall din Pitesti, de la un grup de investitori francezi si evrei. De asemenea, Immoeast planuieste sa mai investeasca 87 milioane de euro intr-un centru comercial in Craiova, care urmeaza a fi livrat in anul 2009.

In 2007 - 2008, Romania va cumula o treime din totalul investitiilor

Segmentul de retail nu este singurul insa pe care Immoeast detine o pozitie puternica. Prezent pe toate sectoarele majore ale pietei imobiliare autohtone (birouri, rezidential, logistica), fondul austriac a anuntat de curand investitii masive pe piata industriala, aflata la ora actuala intr-un stadiu de subdezvoltare acuta in raport cu cererea. Astfel, Immoeast va dezvolta, in cooperare cu European Future Group (EFG), circa 8 - 10 centre logistice in tara noastra, cu o suprafata totala vizata de 400-500.000 mp.
In ceea ce priveste pozitia detinuta de tara noastra in planurile de dezvoltare a Immoeast, Karl Petrikovics a mentionat ca "Romania este una dintre cele mai importante locatii pentru investitiile noastre. Suntem primul investitor imobiliar al tarii si, avand in vedere ca perspectivele pentru aceasta piata sunt excelente, ne vom consolida in continuare aportul, in mod gradat". Cat despre volumul investitiilor planificate, directorul Immoeast a adaugat ca "in cadrul programului de investitii pentru 2007 - 2008, Romania va fi cea mai importanta locatie si vom investi aici un total de 1,8 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 30% din volumul total al investitiilor, de 6 miliarde de euro".