Seful Parchetelor militare, Dan Voinea, va putea fi detasat pentru a finaliza ancheta in cazul Revolutiei si al mineriadei din ’90.

Curtea Constitutionala (CC) a decis pe 20 iunie, prin admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate, ca dosarele penale in care sint implicati militari alaturi de civili nu mai pot fi instrumentate de procurorii militari si nici judecate de instante militare. CC si-a motivat ieri decizia, iar dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, alineatele declarate neconstitutionale vor fi suspendate timp de 45 de zile, interval in care Parlamentul sau Guvernul trebuie sa le modifice. Decizia consfinteste plecarea dosarelor Revolutiei si mineriadelor spre sectiile civile ale Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta nu inseamna insa ca ele vor pleca de la procurorul Dan Voinea, intrucit surse judiciare ne-au declarat ca se va constitui un colectiv mixt, cu anchetatori militari detasati la sectia civila unde vor ajunge dosarele, pentru ca aceste cazuri sa nu fie tergiversate.

Magistratii Curtii au invocat cazul Maszni vs Romania, transat la Strasbourg in defavoarea statului roman. In septembrie 2006, judecatorii CEDO considerau ca civilul Maszni era „indreptatit sa aiba indoieli referitoare la independenta si impartialitatea judecatorilor militari, avind in vedere ca acestia sint militari de cariera, remunerati de catre Ministerul Apararii Nationale, supusi disciplinei militare". Cu toate acestea, in motivarea publicata ieri, Curtea Constitutionala afirma ca nu se poate contesta obiectivitatea procurorilor sau judecatorilor militari: „Instantele militare sint instante impartiale, iar judecatorii militari sint independenti si se supun numai legii". Curtea Constitutionala a sustinut si mai devreme, prin Decizia 375, obiectivitatea anchetatorilor si judecatorilor militari.

In dosarul mineriadei din 14-15 iunie 1990, fostul presedinte Ion Iliescu este invinuit de complicitate la omor deosebit de grav, pentru ca ar fi ordonat fortelor Ministerului de Interne reprimarea violenta a manifestantilor din Piata Universitatii. Pe 13 iunie, patru persoane au murit, dupa ce au fost impuscate de agenti de politie.