Curtea Suprema de la Tripoli mentine pedeapsa maxima pentru cei sase inculpati (medicul palestinian si infirmierele bulgare), dar familiile copiilor infectati cu HIV i-ar putea salva de la moarte.Medicul palestinian si infirmierele
bulgare asteapta de 8 ani libertatea Curtea Suprema din Libia a confirmat ieri pedeapsa cu moartea pronuntata impotriva celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestinian, acuzati ca ar fi infectat deliberat cu HIV 438 de copii dintr-un spital din Benghazi (dintre care 56 au murit). „In numele poporului, Curtea a decis sa nu accepte apelul prezentat de acuzati si a confirmat pedeapsa cu moartea", a declarat presedintele Curtii, Fahti Dahane. Audierea a durat cinci minute si s-a desfasurat in lipsa celor sase acuzati. Pedeapsa cu moartea a fost pronunt ata de prima instanta in 2004, iar apoi confirmata in 2006. Totusi, Fundatia Gaddafi a anuntat marti ca familiile copiilor infectati au acceptat compensatii financiare, ceea ce ar permite renuntarea la pedeapsa cu moartea. Acordul a fost semnat de familii si Fondul Special pentru ajutarea victimelor, infiintat in 2005 de Tripoli si Sofia, sub egida UE. Acordul va fi prezentat Consiliului Superior al instantelor judiciare, care ar putea decide comutarea pedepselor capitale in pedepse cu inchisoarea, ce pot fi indeplinite in tara de origine. Bulgaria are acord de extradare cu Libia. Familiile copiilor anuntasera de curind ca un acord in privinta indemnizatiilor ar insemna practic o renuntare, din partea lor, la pedeapsa cu moartea. Infectarea copiilor cu singe contaminat a avut loc in 1998, iar in februarie 1999 cei sase au fost arestati. Acestia sustin ca sint nevinovati si ca marturisirile pe care autoritatile libiene spun ca le-au facut au fost obtinute sub tortura. Condamnatii au facut apel la experti internationali, printre care si Luc Montaigner, cel care a descoperit virusul HIV. Acesta a aratat in marturia sa ca infectarea copiilor incepuse inca dinaintea venirii celor sase in spitalul din Benghazi, din cauza precaritat ii igienei din institutie.

UE a depus eforturi diplomatice pentru eliberarea celor sase. Presedintele SUA, George W. Bush, a facut si el apel la eliberarea infirmierelor, cu ocazia vizitei sale in Bulgaria, in luna iunie.