Nu e prea devreme sa vorbim despre europarlamentare. Partidele se misca deja in directia lor.

Mediul politic autohton nu are linistea necesara ca sa ia in discutie tematici cu adevarat europene. In acest fel a fost formulata una dintre motivatiile grele care au stat la baza deciziei guvernamentale de a amina alegerile pentru Parlamentul European, programata initial pentru primavara acestui an. Desigur, motivele reale ale aminarii euroalegerilor au fost cu totul altele; nu intru in amanuntele, oricum, tocate marunt de presa la vremea lor. Chestiunea inapetentei romanesti pentru teme care ocupa agenda europeana ramine insa in picioare si, aproape ca nu am nici un dubiu, va fi valabila si spre sfirsitul anului, cind nu va mai putea fi invocata nici o scuza pentru a amina primul scrutin european din istoria Romaniei.

Desigur, preocuparea pentru tematici europene va fi, in mod obligatoriu, mimata. De altfel, unii lideri de partid, mai rapizi, au si formulat deja citeva „ecuatii" europene pe care, in varianta ideala, ar urma sa le rezolve desemnatii partidelor pentru Parlamentul European. Avem, in aceeasi directie, si listele de candidati pe care le tot vintura partidele; acesta este un alt indiciu ca la proximul scrutin se incearca aducerea in prim-plan a unei imagini mai spalate de politician roman.

Ideal ar fi ca, la sfirsitul acestui an, sa avem un altfel de scrutin. Sa fim insa realisti! Desi electoratul autohton a facut progrese serioase in materie de cultura politica, mai e, vorba aceea, mult pina departe. E, de aceea, realist sa spunem ca marile batalii electorale pentru Parlamentul European vor invoca doctrinele si principiile, dar, pe fond, le vor si ocoli.

Asta inseamna ca, electoral, „munitia" grea va fi de gasit in alta parte. Pentru ca avem deja primele - si nu putine - semnale, nu e greu de intuit unde anume vom putea identifica acest arsenal de lupta care, se spera, va produce eficienta. Pensii marite, medicamente compensate, gesturi populiste, griji subite fata de soarta grea a romanilor (pe care, nu-i asa, politicienii vor merge sa ii reprezinte tocmai la Bruxelles) - cam pe aici e, realist, de cautat. Partidele nu stau, deci, cu miinile in sin.

Cristian Patrasconiu este senior editor la Cotidianul.