Un grup de 15 organizatii neguvernamentale de mediu contesta demersul presedintelui Traian Basescu de a sesiza Parchetul cu privire la sistarea lucrarilor la DN 66A.

Cei 15 semnatari ai scrisorii deschise adresate presedintelui Romaniei isi exprima „ingrijorarea si indignarea" fata de demersul presedintelui privind sesizarea Parchetului General cu privire la verificarea conditiilor sistarii operatiunilor de constructie efectuate pe drumul national 66A, Uricani-Cimpul lui Neag-Herculane si considera perfect legal demersul autoritatilor de mediu de oprire a lucrarilor la o investitie unde nu se respecta legislatia in vigoare si care reprezinta „un real pericol pentru Parcul National Retezat".

„Trebuie sa va reamintim ca sectorul II al DN 66A se construia pina in momentul interventiei Garzii de Mediu fara studiu de impact actualizat, fara acord de mediu, fara avizul Natura 2000 al Ministerului Mediului si al Dezvoltarii Durabile, precum si fara avizul Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat. Totodata, conform Legii ariilor protejate, in perimetrul si in vecinatatea acestora este interzisa orice lucrare sau activitate care ar putea avea impact negativ asupra acestora", se mai arata in documentul citat.

In consecinta, cele 15 ONG-uri considera ca demersul presedintelui „sustine de fapt perpetuarea ilegalitatii in cazul de fata si incurajeaza nerespectarea legislatiei in vigoare".