Din totalul mandatelor de interceptare telefonica emise de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in perioada 2005-2007, doar jumatate au fost eficiente si s-au soldat cu trimiterea in judecata a celor interceptati. Acest fapt a fost constatat si de r
Din totalul mandatelor de interceptare telefonica emise de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in perioada 2005-2007, doar jumatate au fost eficiente si s-au soldat cu trimiterea in judecata a celor interceptati. Acest fapt a fost constatat si de raportul intocmit de Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu numarul 824/C/2007. Desi, oficial, purtatorul de cuvant al DNA a declarat ca "redactarea raportului va mai dura", surse din Parchetul General au declarat pentru ZIUA ca situatia constatata la DNA este catastrofala. Astfel, CSM a constatat ca din cele 465 de mandate de ascultare emise intre anii 2005 - 2007, doar 268 s-au solutionat cu trimiterea in judecata a celor supravegheati telefonic. O situatie speciala este la Sectia de Combatere a Coruptiei. In anul 2005, din cele 65 de mandate solicitate de Sectia Anticoruptie a DNA, doar 28 au fost solutionate cu trimiterea in judecata a celor urmariti. In 2006, de asemenea, din cele 73 de mandate de ascultare, doar 29 au avut aceeasi finalitate, iar in primul semestru al acest an, doar cinci dintre cele noua mandate de ascultare au fost fructificate. Din acest motiv, o buna parte dintre cei care au fost ascultati au contestat in instanta incalcarea articolului 8 al Comisiei Europene pentru Respectarea Drepturilor Omului, referitor la violarea intimitatii si a vietii private, rezolutia 329/1996 si recomandarea 1404/1999 a Parlamentului European. Datele sunt cuprinse in raportul intocmit de Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii. (Petrisor CANA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.