Atitudine - Franta a renuntat la vaccinarea anti-tbc in masa  Ministrul sanatatii, Roselyne Bachelot, anunta miercuri ca vaccinul BCG nu mai este obligatoriu. De ce? Incidenta bolii a scazut. Totodata, se inregistreaza o diminuare
Atitudine - Franta a renuntat la vaccinarea anti-tbc in masa  Ministrul sanatatii, Roselyne Bachelot, anunta miercuri ca vaccinul BCG nu mai este obligatoriu. De ce? Incidenta bolii a scazut. Totodata, se inregistreaza o diminuare a protectiei oferite de acest vaccin.  BCG este un vaccin obtinut de Calmette si Guerin, doi eminenti membri ai Institutului Pasteur din Franta. Dupa 1950, acest vaccin era administrat tuturor copiilor sub 6 luni inainte de a intra intr-o colectivitate. Parintii care se opuneau acestei "reguli" erau nevoiti  sa faca numeroase demersuri pentru ca odrasla lor sa fie admisa la gradinita sau scoala. Interesul pentru acest vaccin este readus in actualitate in ultima perioada de numerosi specialisti. Astfel, in martie anul acesta, cercetatori de la Institutul Pasteur au evidentiat eficienta slaba a acestui vaccin.  EXPERIMENTE. Calmette si Guerin au obtinut acest vaccin (BCG - Bacilul Calmette si Guerin) pornind de la o susa atenuata a bacilului tuberculos bovin (Mycobacterium bovis), insamantata pe bucati de cartof imbibate cu glicerol. Dupa culturi succesive s-a ajuns la diminuarea virulentei bacilului, pentru ca, dupa mai multi ani, sa fie obtinuta o susa inofensiva, dar capabila sa declanseze o reactie imunitara. BCG a fost distribuit in toata lumea si mentinut prin culturi succesive in diferite tari. La acest lucru se refereau cercetatorii de la Institutul Pasteur cand invocau eficienta slaba a acestui vaccin. Astfel, s-a constatat ca susele folosite la ora actuala prezinta mai multe modificari genetice neexistente la susele initiale, ceea ce diminueaza eficienta. In octombrie 2005, Academia de Medicina din Franta preconiza formarea unui stoc de vaccinuri pentru 100.000 de nou-nascuti si sa renunte la vaccinarea in masa a 750.000 de copii anual. Sunt considerati bebelusi cu risc cei care au in familie o persoana cu TBC sau cei care provin dintr-o tara cu o incidenta mare a bolii.  Potrivit conf. dr. Constantin Marica, coordonatorul Programului National de Combatere a Tuberculozei, masura adoptata in Franta este urmare a incidentei bolii: la noi este de aproximativ 150 la 100.000 de locuitori, in Franta este sub 20 la 100.000 de locuitori. In Franta microbul este mult rarefiat in aer, la noi el este prezent in fiecare centimetru cub. In tara noastra, vaccinul BCG este obligatoriu si se administreaza in primele patru zile de la nastere. Romania se plaseaza pe primul loc in Europa in privinta incidentei bolii.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.