Oamenii din subordinea ministrului Cristian Adomnitei i-au determinat pe inspectorii scolari sa boicoteze reuniunea de azi de la Cotroceni.

Printr-o decizie pusa la cale la Guvern, conform unor surse din Palatul Victoria, inspectorii scolari generali au fost determinati sa boicoteze consfatuirea pe probleme de educatie care are loc astazi la Cotroceni. Ministerul condus de liberalul Cristian Adomnitei i-a convocat pe inspectorii scolari generali la o sedinta de evaluare a bacalaureatului, tot astazi, la Calimanesti. Desi confirmasera prezenta la Cotroceni, inspectorii sint astfel impiedicati sa dea ochii cu Traian Basescu.

Reuniunea de la Palatul Cotroceni a fost anuntata inca de acum doua saptamini, in timp ce sedinta de la Calimanesti s-a decis abia marti. La reuniunea de la Presedintie urmeaza sa fie prezentat Raportul „Romania educatiei, Romania cercetarii", un fel de diagnoza a sistemului de invatamint. Documentul a fost elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii, condusa de fostul ministru de resort Mircea Miclea.

Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ne-a declarat ca sedinta de la Calimanesti a fost convocata pentru joi (azi - n.r.) avind in vedere ca miercuri (ieri - n.r.) s-a terminat sesiunea de bacalaureat, iar luni incepe examenul de titularizare. „In alta zi nu mai aveam cind sa convocam aceasta sedinta la care trebuia sa discutam despre bacalaureat. Mai ales ca au fost cazuri de copiere in masa in unele centre", ne-a precizat secretarul de stat Zvetlana Preoteasa.

Totodata, Preoteasa s-a aratat deranjata de faptul ca a fost luata la intrebari de Cristian Preda, consilierul sefului statului pe probleme de educatie, pentru faptul ca a convocat sedinta de la Calimanesti exact in aceeasi zi cu reuniunea de la Cotroceni. Nu in ultimul rind, secretarul de stat acuza faptul ca „invitatiile de la Cotroceni au venit pe persoana fizica, ceea ce da dovada de lipsa de profesionalism".

In replica, Cristian Preda ne-a declarat ca „refuzul celor de la minister de a participa reprezinta o fronda institutionala cu totul nejustificata". „Am vrut sa scoatem reuniunea din contextul politic. Am vrut sa-i lasam sa vorbeasca pe cei carora chiar li se adreseaza acest raport. Incercam sa promovam un pact pentru educatie care sa nu depinda de cicluri electorale. De aceea, blocind reuniunea noastra, ministerul nu-si asuma misiunea lui de a configura sistemul de educatie", a mai spus consilierul de la Cotroceni.