Analistii spun ca este posibil sa apara in acest an un nou iPhone bazat pe iPod Nano, care va costa circa 300 de dolari.

Apple ar putea lansa, in acest an, un nou model al iPhone, care ar costa cu 50% mai putin decit precedentul, relateaza publicatia „The New York Daily News". Noul model, bazat pe iPod Nano de la Apple, ar putea costa mai putin de 300 de dolari, spune Kevin Chang, analist al JPMorgan Chase in Taipei. Acesta isi bazeaza estimarile pe un patent inregistrat de Apple si pe surse din industria componentelor de telefoane mobile carora a refuzat sa le dezvaluie identitatea. Apple a inregistrat patentul pe 5 iulie, iar acesta se refera la un aparat multifunctional cu un control circular sensibil la atingere, similar rotitei de scroll a iPod Nano. Natalie Kerris, purtator de cuvint Apple, a refuzat sa comenteze.

Un iPhone cu un pret mai mic de 499 sau 599 de dolari ar putea cistiga din consumatorii care acum folosesc Nokia sau Motorola. Chang estimeaza ca Apple ar putea livra circa 40 de milioane de unitati din noul telefon in anul urmator si il va vinde, probabil, cu optiunea de conectare la mai multi operatori de telefonie mobila, spre deosebire de contractul actual de exclusivitate pe cinci ani pe care l-a semnat cu AT&T pentru modelul iPhone deja lansat. Noul model ar putea fi introdus in trimestrul al patrulea, a mai precizat analistul JPMorgan. Bill Shope, alt analist al JPMorgan din New York, i-a avertizat insa pe investitori in privinta estimarilor lui Chang.

„Posibilitatea ca Apple sa lanseze un telefon subventionat, la un pret mai mic, pare foarte mica in viitorul apropiat. Poate ca Apple va alege sa inlocuiasca pina la urma familia sa iPod cu telefoane in timp, insa este prematur sa credem ca aceasta se va intimpla in curind", a spus Shope.

Telefon mobil de hacker OpenMoko intentioneaza sa lanseze un telefon mobil pe Linux, cu un sistem de operare open-source si o suita de aplicatii pentru dezvoltare, spune publicatia electronica The Reg Hardware. Telefonul Neo 1973 costa 300 de dolari sau 450 de dolari (cea de-a doua varianta contine si o surubelnita pentru cei care nu se limiteaza la a modela doar software). Mobilul se vrea o platforma complet deschisa, careia sa i se poata aduce modificari software sau hardware de catre absolut oricine se pricepe la electronica sau la programare. Unele publicatii il numesc chiar un anti-iPhone, pentru ca mobilul Apple este inchis si nu foloseste decit aplicatii controlate de Apple.