Legiferarea medicinei alternative poate n-o fi un lucru rau in sine, dar modul in care a fost facuta ne cam da frisoane. Doctore, ce recomanzi? Un fir de brinca-ursului sau un tangou argentinian?

Intimplator sau nu, Nicolae Vacaroiu isi va putea lega efemera prestatie prezidentiala de promulgare, fara ca mina sa-i tremure, a legii privind medicina alternativa. Macar sa-i fi tremurat mina un pic, atit cit sa vada ce strimba a iesit si ce loc lasa unor lovituri la fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Forma initiala a legii prevedea ca, dintre toate formele de medicina alternativa, doar unele, precizate expres in lege, puteau fi decontate din fonduri publice. Ceva anume s-a intimplat in Parlament si lista le cuprinde acum pe toate, de la cele cu aura cit de cit serioasa, cum e acupunctura, la cele care stirnesc risul, cum ar fi Feng Sui, terapia prin post, prin dans, prin hipnoza sau - chiar asa - terapia prin ris. Cum sa masori asa ceva, pentru a deconta mai apoi?

In conditiile in care in medicina clasica este reglementata la micron, si tot se intimpla tot felul de blestematii cu banii publici, e usor de intuit la ce haiducie avem a ne astepta cind domnul doctor alternativ va prescrie miligrame de stevie, mililitri de ris, milimetri de vals sau minute de somn c-un pendul in ochi.

Daca, teoretic, deputatii pot legifera oricum si orice, si asa si fac de cele mai multe ori, curioasa de-a dreptul e pozitia Guvernului. Primul aviz a fost negativ, insa nevoia de acum a unei majoritati amabile in Parlament l-a facut sa-si schimbe cu 180 de grade pozitia si sa descopere subit ce mari probleme rezolva adoptarea acestei legi. Le-o fi rezolvind pe unele, dar stai sa vezi cite altele creeaza…

Unul dintre initiatorii legii, deputatul PRM Mircea Ifrim, spune ca nu se deconteaza orice, ci doar serviciile aprobate de Ministerul Sanatatii.

Cu alte cuvinte, domnii deputati au scos explicitarea serviciilor decontabile dintr-o zona transparenta, care e litera unei legi, si au transferat-o in zona mult mai opaca a unei decizii administrative. Pai atit asteapta niste smecheri din minister, pe care deputatii i-au servit de minune: sa dea ei aprobari de plata pentru servicii de tip „apa, aerul si fraierul". In care noi stim doar cine-i fraierul, restul stiu vracii.