Agentia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR) solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara pentru descurajarea aparitiei capitalului speculativ, a declarat Mihai Ionescu, secretar genera
Agentia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR) solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara pentru descurajarea aparitiei capitalului speculativ, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR. "Solicitam Bancii Nationale sa reduca mai drastic dobanda de politica monetara pentru descurajarea aparitiei capitalului speculativ. Aprecierea din ultima perioada a leului, dubla fata de inflatie, este rezultatul unor operatiuni speculative", a afirmat Mihai Ionescu. Potrivit secretarului general al ANEIR, Banca Centrala ar trebui sa reduca dobanda de politica monetara pana la nivelul estimat al inflatiei pe acest an, intr-o prima etapa. "Ulterior, BNR ar trebui sa intervina pentru scaderea dobanzii sub nivelul inflatiei, pentru o perioada scurta de timp", a mentionat Ionescu. El a mai spus ca speculatiile domina, in proportie de 80%, piata valutara, iar castigurile obtinute din aceste practici nu sunt impozitate. Vinovati de acest lucru sunt autorii Codului Fiscal. In acest context, ANEIR solicita Ministerului Finantelor sa completeze Codul Fiscal cu masuri pentru eliminarea operatiunilor speculative. In ceea ce priveste impactul aprecierii si deprecierii monedei nationale asupra exportatorilor din Romania, secretarul general ANEIR a declarat ca acestea au un efect negativ asupra firmelor. "In prezent, sunt foarte multe unitati care se afla pe punctul de a-si incheia activitatea. In anul 2005, dupa socul aprecierii leului din 2004, au fost inregistrate o mie de firme care au intrat in faliment", a spus Ionescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.