Vodafone a introdus pentru prima oara in reteaua sa din Europa tehnologia HSUPA, ce permite acces internet wireless 3G la viteze sporite de incarcare a fisierelor (upload), prin lansarea primelor carduri de date HSUPA in cateva orase din Germania, a
Vodafone a introdus pentru prima oara in reteaua sa din Europa tehnologia HSUPA, ce permite acces internet wireless 3G la viteze sporite de incarcare a fisierelor (upload), prin lansarea primelor carduri de date HSUPA in cateva orase din Germania, a anuntat luni filiala nemteasca a grupului.
Tehnologia HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) reprezinta o imbunatatire a retelelor 3GA (sau HSDPA - High Speed Downlink Packet Access) care permite viteze de incarcare (upload) teoretice de maximum 5,76Mbps.
Filiala germana a Vodafone si-a propus sa ofere acces HSUPA in toate orasele din Germania cu acoperire 3G, pana la finele anului 2008. Cardul de date HSUPA oferit de Vodafone in Germania ofera acces wireless la internet cu viteze de descarcare (upload) de pana la 7,2 Mbps si viteze de incarcare de pana la 1,45 Mbps. Echipamentul, fabricat de firma belgiana Option, este destinat laptopurilor cu slot-uri PC Card sau ExpressCard.
Singurul operator din Europa care ofera in prezent tehnologia HSUPA este Mobilkom Austria, care acopera partial Viena si centrele altor cateva orase austriece. Prima transmisie experimentala cu tehnologia HSUPA din tara noastra a fost facuta in luna mai de compania Orange Romania, care a anuntat ca tehnologia va fi lansata comercial "pana la sfarsitul anului". Orange Romania a folosit, in cadrul experimentului, un card de date produs de celalalt mare furnizor de echipamente 3G, compania chineza Huawei.
Filiala germana a Vodafone are aproape 30 de milioane de clienti si o cifra de afaceri anuala de opt miliarde de euro.
Vodafone Romania ofera tehnologia HSDPA (precursoare a HSUPA) din luna mai, in 23 de orase, iar Orange Romania a introdus HSDPA in luna iunie in zece orase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.