Potrivit sistemului de vot prin compensare, prevazut si in proiectul Asociatiei ProDemocratia, jumatate din mandatele de parlamentar sunt obtinute intr-un singur tur de scrutin de catre candidatii care castiga cele mai multe voturi in colegiile unino
Potrivit sistemului de vot prin compensare, prevazut si in proiectul Asociatiei ProDemocratia, jumatate din mandatele de parlamentar sunt obtinute intr-un singur tur de scrutin de catre candidatii care castiga cele mai multe voturi in colegiile uninominale. Cealalta jumatate se obtine, in functie de ponderea fiecarui partid, prin redistribuire catre candidatii de pe locurile doi si trei. Mihai Voicu a subliniat ca acest principiu respecta doua teze importante: existenta votului uninominal si finalitatea proportionala, care presupune ca un numar cat mai mic de cetateni sa ramana fara reprezentare parlamentara. Impotriva acestei variante s-au pronuntat doar cei doi reprezentanti ai PRM. Deputatul democrat Valentin Iliescu a tinut sa le multumeasca udemeristilor, dar si reprezentantului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, pentru cele doua voturi favorabile ce au facut posibila continuarea dezbaterii privind reforma electorala. Pesedistii din comisie au pledat fara succes pentru adoptarea sistemului de vot majoritar, in doua tururi de scrutin, varianta lor fiind respinsa prin votul comisiei. Sistemul propus de PSD ar avantaja partidele mari.
In suspans
Membrii comisiei nu au putut conveni insa asupra detaliilor legate de modul in care vor fi redistribuite mandatele sau stabilirea pragului electoral. "A mai ramas un detaliu, care este important", a remarcat Voicu, precizand ca urmeaza sa se stabileasca modul in care se va face aceasta compensare in sistemul de vot mixt, existand doua variante. Potrivit proiectului APD, sustinut de liberali si democrati, compensarea se face tot din candidatii care au participat in colegiile uninominale. Pe de alta parte, conform modelului german de vot, agreat de PSD, compensarea se face si de liste de partid la un anumit nivel. Voicu a opinat ca, totusi, sistemul de vot practicat in Germania este unul "echilibrat". Problemele ramase neabordate vor fi dezbatute abia in momentul in care fiecare grup parlamentar isi va definitiva punctul de vedere, a anuntat Voicu. El a explicat ca nu poate avansa o data pentru viitoarea sedinta a comisiei si ca totul depinde de vointa politica a partidelor de a merge mai departe cu proiectul de lege. Totusi, liberalul a declarat ca la urmatoarea intrevedere, "printr-un singur vot, se poate transa practic viitoarea lege electorala".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.