Se parea ca scrutinul uninominal va fi aplicat inca de la urmatoarele alegeri parlamentare. Dar, ca de obicei, mai ales pe plaiuri mioritice, aparentele insala.

Negocierea unui proiect de lege agreat de trei partide, PSD, PD si
Se parea ca scrutinul uninominal va fi aplicat inca de la urmatoarele alegeri parlamentare. Dar, ca de obicei, mai ales pe plaiuri mioritice, aparentele insala.

Negocierea unui proiect de lege agreat de trei partide, PSD, PD si PNL, la care se adaugasera pe parcurs PC si UDMR, pare sa fi fost un subterfugiu. Totul se reduce la truc de vacanta menit sa distraga atentia publicului. Caci daca pentru majoritatea romanilor votul uninominal a devenit sinonim cu reforma clasei politice, pentru unii politicieni, nu tocmai lipsiti de influenta, dupa cum se vede, aceasta nu este o prioritate. Si cum in contextul dat nici un partid cit de cit responsabil nu isi poate permite luxul sa se pronunte deschis contra curentului ultra-majoritar - in ultimul sondaj CURS dat publicitatii la sfirsitul lunii iunie 68% dintre cei intervievati se pronuntau in favoarea votului uninominal -, atunci se incearca formule de tergiversare. Astfel ca ceea ce devenise un proiect de lege asumat la sfirsitul lunii iunie de 114 parlamentari democrati, liberali sau pesedisti ca urmare a acordului convenit intre Asociatia Pro Democratia si partidele semnatare risca sa fie blocat inca de la nivelul Comisiei parlamentare pentru legislatia electorala.

Desi in sedinta de pe 3 iulie se votase cu majoritatea calificata necesara, de doua treimi - mai precis cu 11 voturi din 15 posibile -, principiul alegerilor in circumscriptii uninominale, iar pe 10 iulie a fost adoptat principiul distribuirii proportionale a mandatelor, lucrarile mai sus-amintitei comisii au intrat in impas. Chiar atunci cind se intruneau conditiile pentru a trece la discutia aplicata asupra proiectului de lege si, implicit, a respingerii celorlalte propuneri legislative care fusesera strategic inaintate de partide sau parlamentari pentru a bloca dezbaterea reformei electorale nu se mai poate realiza nici un progres. Acordul convenit privind sistemul mixt cu compensare, care respecta cererea publica privind scrutinul uninominal, este pus in discutie in interiorul PSD. Si asta paralel cu punerea in circulatie din surse necunoscute a unei diversiuni privind aminarea eventualului referendum prezidential pentru scrutinul uninominal pentru anul viitor. Ori, pe de o parte, propunerea unor reprezentanti ai PSD, care pare sa fi fost preluata si de Mircea Geoana, privind sustinerea unui sistem mixt cu vot dublu, atit in circumscriptii uninominale, cit si in circumscriptii plurinominale, nu doar ca nu se bucura de sprijinul publicului - doar 10% dintre intervievatii sondajului CURS fiind de acord cu acest sistem -, dar ar presupune si abandonarea principiului deja votat in comisie pe 3 iulie si inceperea unei noi runde de negocieri. Iar aceasta evolutie ar justifica interventia presedintelui care ar putea organiza referendumul privind votul uninominal la data alegerilor europene. Chiar daca nu s-ar intruni majoritatea necesara pentru validarea referendumului, Traian Basescu tot ar obtine un dublu avantaj: propunerea sa se va bucura de sprijinul majoritatii celor prezenti, iar voturile unora dintre acestia se vor raporta la PD, care isi va consolida pozitia inaintea anului electoral 2008.

E de presupus ca stratagema vizind blocarea reformei electorale va fi contraproductiva. Ea va intari curentul popular antiparlamentar si va compromite si mai mult unele partide politice. Pentru unii politicieni aceasta pare un pret acceptabil cita vreme vor ramine in joc. Dar oare chiar vor mai putea ramine?


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.