Primele rezultate ale analizelor probelor recoltate de la bolnavii intoxicati in Tabara "Lebada" de la Navodari au relevat ca boala a fost produsa de salmonella. Dr. Marius Enescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica din Constanta, a declar
Primele rezultate ale analizelor probelor recoltate de la bolnavii intoxicati in Tabara "Lebada" de la Navodari au relevat ca boala a fost produsa de salmonella. Dr. Marius Enescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica din Constanta, a declarat ca rezultatele au relevat prezenta bacteriei salmonella tip B in coprocultura recoltata de la primii doi copii internati la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, iar pentru alte 26 de coproculturi suspecte rezultatele vor fi gata miercuri.
Conditiile de igiena precare din cantina "Delfinul", unde s-au consumat alimentele infestate, au condus la presupunerea ca aceasta infestare a alimentelor s-a produs in timpul manipularii. Numarul pacientilor provenind din Tabara "Lebada" de la Navodari, care au fost internati cu toxiinfectie alimentara, ajunsese marti dimineata la 89, potrivit dr. Sorin Rugina, directorul Spitalului de Boli Infectioase din Constanta. Dintre acestea, 61 erau copii sub 14 ani. Dupa amiaza insa, in spital mai erau internate 45 de persoane, 13 pacienti fiind externati de luni, la solicitarea lor, deoarece doreau sa ajunga acasa, fiind la sfarsitul sejurului si avand deja biletele de tren. Alti 34 de pacienti au fost externati ieri, cu obligativitatea continuarii tratamentului, in ambulator. Reprezentanti de la mai toate autoritatile de sanatate publica, sanitar-veterinare, pentru tineret, de la politie si Guvern au verificat conditiile de cazare si hrana din tabara de la Navodari si au vizitat Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta pentru a verifica modul si conditiile in care sunt tratati bolnavii internati aici. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a trimis, de luni, doi inspectori care sa ajute autoritatile locale constantene in ancheta. Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentara Constanta a dispus, luni, in baza unei ordonante de suspendare temporara, inchiderea pentru 24 ore a cantinei "Delfinul". Ieri insa s-a decis inchiderea imediata a taberei, urmand ca restul persoanelor cazate aici, aproape 800, sa fie mutate, de astazi, in alte spatii de cazare private. Masa va fi servita la Cantina Petromidia. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei considera inadmisibil ca viata copiilor sa fie pusa in pericol din neglijenta sau nepasarea unor persoane fara simt de raspundere, apreciind ca responsabilitatea apartine administratorului unitatii. "Asigurarea conditiilor de igiena alimentara si furnizarea de servicii turistice de calitate in taberele scolare, care revin administratorilor acestor unitati, este imperios necesara. Nu putem permite sa trimitem copiii in vacanta sanatosi si sa se intoarca acasa bolnavi", a comunicat, ieri, Adomnitei. Potrivit normelor in vigoare, daca standardele de autorizare si clasificare in baza carora functioneaza taberele nu sunt respectate, intreaga responsabilitate apartine in exclusivitate administratorilor, respectiv SC SIND Romania SRL Bucuresti - Sucursala Navodari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.