Aceste concluzii apartin unui studiu lansat ieri de Fundatia Soros Romania, purtand titlul "Sistemul universitar romanesc - Opiniile cadrelor didactice si ale studentilor". Analiza a fost intocmita prin prisma raspunsurilor date de peste 1000 de dasc
Aceste concluzii apartin unui studiu lansat ieri de Fundatia Soros Romania, purtand titlul "Sistemul universitar romanesc - Opiniile cadrelor didactice si ale studentilor". Analiza a fost intocmita prin prisma raspunsurilor date de peste 1000 de dascali si 1100 de studenti, la intrebari legate atat de propria persoana, cat si de organizarea si functionarea sistemului universitar, autonomia universitara, coruptia academica si procesul educational. Aproximativ 70% dintre profesori considera ca invatamantul superior romanesc este la fel de bun ca si cel din vestul Europei, in timp ce doar 59% dintre studentii chestionati sunt de acord cu aceasta evaluare.
Potrivit sondajului, patru din zece cadre didactice mai au cel putin inca un loc de munca in afara activitatii din universitatea unde sunt incadrati si aproape jumatate dintre ei lucreaza in cercetare sau predau si la alte universitati. In ceea ce-i priveste pe studenti, aproape un sfert au un loc de munca, iar aproape jumatate (43%) ar vrea sa se stabileasca in alta tara. Aproximativ 22% dintre studenti declara ca cineva din facultate le-a cerut, cel putin intr-o situatie, cadouri, bani sau servicii, iar 13% dintre studenti declara ca au dat curs acestor cereri cel putin o data. Aceeasi pondere a cadrelor didactice (23%) declara ca li s-au oferit bani, cadouri sau servicii de catre studenti, si doar 7% dintre ele recunosc si faptul ca au acceptat mita. (Magda SEVERIN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.