Liderii confederatiilor sindicale au solicitat primului-ministru modificarea Legii Fondurilor de pensii administrate privat. "Am cerut, in primul rand, asigurarea functionarii corecte a circuitelor financiare, intre salariatii si societatile de admi
Liderii confederatiilor sindicale au solicitat primului-ministru modificarea Legii Fondurilor de pensii administrate privat. "Am cerut, in primul rand, asigurarea functionarii corecte a circuitelor financiare, intre salariatii si societatile de administrare a fondurilor. Consideram ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care trebuie sa colecteze acesti bani, nu are logistica necesara. In al doilea rand, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) are prea multe atributii. Are posibilitatea de a modifica cand vrea comisioanele", a explicat Bogdan Iuliu Hossu. Reprezentantii sindicalistilor au atras atentia premierului ca actuala Lege acopera doar jumatate din Pilonul II de pensii - cea de colectare si investire a fondurilor deoarece nu prevede modul de distribuire a acestora. De asemenea, sindicalistii au propus integrarea unui articol care sa stipuleze garantarea contributiilor la pensiile private obligatorii pentru persoanele aflate in concediu de maternitate sau prenatal, din bugetul de stat, stipularea, prin lege, a obligativitatii utilizarii unor tabele biometrice unisexuale.
ANAF se pregateste pentru colectare
ANAF va elabora o procedura speciala pentru colectarea contributiilor aferente fondurilor de pensii obligatorii administrate privat, intrucat aceasta nu este prevazuta in normele actuale, a declarat, ieri, presedintele ANAF, Daniel Chitoiu. "Noi ii ajutam, colectam sumele si le repartizam. Codul de procedura fiscala prevede obligatia de colectare doar pentru buget, nu pentru fondurile private de pensii. Va trebui elaborata o procedura speciala pentru a ne delega aceste atributii", a spus Chitoiu. El a mentionat ca, pana la sfarsitul lunii octombrie, Agentia va finaliza baza de date pentru sistemul de pensii. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.