Furnizorii de petrol care nu fac parte din OPEC nu vor putea acoperi cresterea cererii.

Agentia Internationala pentru Energie a avertizat asupra unei crize, peste cinci ani, in domeniul furnizarii de petrol si gaze, din cauza cresterii fara precedent a cererii si a unui nivel insuficient al ofertei. „Nu este vorba doar de faptul ca furnizarea de petrol va fi precara peste cinci ani, dar aceasta situatie coincide cu o si mai mare problema in domeniul furnizarii de gaze naturale, la sfirsitul deceniului", a anuntat AIE. Agentia monitorizeaza situatia din domeniul energiei pentru cele 26 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.

Conform estimarilor AIE, preturile vor ajunge la niveluri-record, iar Occidentul va depinde din ce in ce mai mult de cartelul petrolului, OPEC. Conform agentiei, exploatarile din regiunile traditionale, cum ar fi Marea Nordului sau Mexic, scad mai rapid decit se astepta. Noile proiecte, cum ar fi cele din estul Rusiei, nu se dezvolta, in schimb, suficient de rapid. Furnizarea de petrol din partea tarilor care nu sint membre OPEC creste anual cu doar 1%, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate din cresterea cererii. Cererea creste intr-un ritm foarte alert, in special in tarile ce inregistreaza o dezvoltare economica accelerata, cum este cazul Chinei.

Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, OPEC, vor fi nevoiti sa creasca productia in urmatorii cinci ani. Aceste tari vor trebui sa ajunga la un nivel de 36,2 milioane de barili pe zi, in 2012, de la cele 31,3 milioane de barili pe zi pe care ii furnizeaza in prezent.

Arma petrolului Tarile membre OPEC sint Irak, Indonezia, Iran, Kuweit, Libia, Angola, Algeria, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela. Toate aceste tari mari exportatoare de petrol se afla in zone nesigure, in care sint in desfasurare conflicte, sau au o situatie politica incerta. In 1973, tarile arabe membre OPEC foloseau furnizarea petrolului drept arma impotriva statelor care sprijinisera Israelul in Razboiul de Yom Kippur.