Ministerul polonez al Mediului a completat lista zonelor Natura 2000, 52 de zone noi de protectie speciala a pasarilor urmand sa se regaseasca pe lista Retelei Ecologice Europene, informeaza agentia PAP. Natura 2000 cuprinde in total 124 de zone de p
Ministerul polonez al Mediului a completat lista zonelor Natura 2000, 52 de zone noi de protectie speciala a pasarilor urmand sa se regaseasca pe lista Retelei Ecologice Europene, informeaza agentia PAP. Natura 2000 cuprinde in total 124 de zone de protectie speciala a pasarilor, respectiv 14,03% din suprafata continentala a tarii. Marimea zonelor este diferita, de la 166 km (Skoki) la 180.000 ha (padurile Puszczy de pe raul Drawa). La sfarsitul lunii iunie, Comisia Europeana a anuntat ca Polonia va ajunge in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg din cauza desemnarii unui numar mult prea mic de zone protejate Natura 2000. Tarile membre UE au obligatia de a desemna zonele in baza asa-numitei directive a pasarilor din 1979.     VERIFICARI. CE verifica daca tarile membre isi indeplinesc aceasta obligatie, comparand zonele desemnate cu lista elaborata de ornitologii din organizatiile neguvernamentale. Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a amintit in iunie ca tarile membre trebuie sa-si completeze de urgenta retelele zonelor de protectie speciala a pasarilor. Polonia a primit un avertisment de la CE in aceasta problema in iulie 2006. In ordonanta din iulie 2004, ministerul a inclus 72 de zone de protectie speciala a pasarilor, care ocupau 7,8% din suprafata tarii. Pentru elaborarea listei zonelor protejate a fost nevoie de un inventar cuprinzand 6 specii de pasari: barza neagra, codalbul, cocorul, acvila tipatoare mica, buha si cocosul de mesteacan. Observatiile au fost efectuate de padurari, cercetatori, membri ai organizatiilor ecologice, in total 16.000 de persoane. Ministerul Mediului a apreciat costurile implementarii in Polonia a retelei Natura 2000 in perioada 2007-2013 la aproape 3,5 miliarde de zloti (93 milioane euro). Surse de finantare: Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, Fondul European pentru Pescuit si Fondul Life+. O sursa de sustinere vor fi si banii de la Fondul National pentru Protectia Mediului si de la Fundatia EkoFundusz.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.