Avocatii lui Ion Iliescu s-au prezentat ieri la Parchetul instantei supreme, pentru a studia dosarul in care fostul presedinte a fost pus sub invinuire cu privire la evenimentele din iunie 1990.
Ion Neagu, unul dintre avocati, a declarat
Avocatii lui Ion Iliescu s-au prezentat ieri la Parchetul instantei supreme, pentru a studia dosarul in care fostul presedinte a fost pus sub invinuire cu privire la evenimentele din iunie 1990.
Ion Neagu, unul dintre avocati, a declarat ca este greu sa se demonstreze vinovatia fostui presedinte care este invinuit pentru participatie improprie la omor deosebit de grav. El a explicat ca trebuie ca procurorii sa demonstreze ca Ion Iliescu ar fi determinat, cu intentie, unele persoane sa savarseasca cu vinovatie faptele respective. Avocatul a aratat ca in dosarul privind cei patru morti din ziua de 13 iunie 1990, au fost cercetate deja cateva persoane si ca nu intelege cursul pe care l-a luat aceasta ancheta care a dus la implicarea lui Ion Iliescu. Totodata, acesta a invocat, potrivit Mediafax, Conventia europeana, potrivit careia, atunci cand anumite fapte sunt savarsite in conditii de violenta, nu se poate aprecia ca se savarsesc infractiuni deoarece sunt niste conjuncturi speciale, nefericite. Potrivit avocatului, aceasta prevedere este favorabila lui Ion Iliescu deoarece, in calitate de sef al statului, acesta avea de ales intre a privi pasiv la atacarea institutiilor statului si, respectiv, intre a interveni in situatia respectiva. Avocatii au sustinut ca in opinia lor nu exista probe care sa-l incrimineze pe fostul sef al statului. Ion Iliescu ar putea fi audiat de procurori saptamana viitoare.
A luat la cunostinta
Ion Iliescu a semnat, in urma cu doua saptamani, procesul-verbal prin care i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile de participatie la infractiunea de omor. Atunci, la iesirea din sediul Parchetului, Iliescu a respins din nou afirmatiile potrivit carora s-ar fi sustras de la audieri. Inainte de intrevederea cu procurorii de acum doua spatamani, Iliescu le declarase jurnalistilor ca nu are nimic sa-si reproseze in legatura cu evenimentele investigate in acest dosar. "Nu am ce sa-mi reprosez in legatura cu evenimentele respective. Toate aceste fapte sunt cercetate in urma unor reclamatii care sunt aberante", a spus Iliescu presei. Fostul presedinte Ion Iliescu este invinuit pentru participatie la infractiunea de omor. Ancheta este o parte separata din dosarul privind mineriada din '90 si vizeaza implicarea mai multor ofiteri in rezerva din Ministerul de Interne in uciderea prin impuscare a patru persoane, in Piata Universitatii. In timpul mineriadei din iunie 1990 au fost omorate sase persoane, ancheta in care sunt cercetati ofiterii din Ministerul de Interne si fostul presedinte Ion Iliescu vizand doar patru dintre ele, contextul mortii celorlalte doua persoane fiind anchetat in dosarul principal privind mineriada.
Scrisoare adresata Curtii Constitutionale
Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 si Antonie Popescu, senior al Ligii Studentilor, au trimis Curtii Constitutionale o scrisoare deschisa. "Va infirmati propria decizie nr.375/06.07.2005 prin care ati hotarat ca statutul procurorilor si judecatorilor civili si militari deopotriva este constitutional? De ce atunci l-ati declarat constitutional, iar acum nu ar mai fi? Deciziile contradictorii pe care le luati sunt in acord cu deciziile Curtii Europene, cu Constitutia sau legile Romaniei, sau reflecta obedienta fata de cei ce v-au numit pe criterii politice? Va solicitam sa faceti publice eventuale presiuni politice", se arata in scrisoare. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.