Totodata, instanta arata ca acestuia i-a fost incalcat dreptul la viata intima, prevazut de articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), motiv pentru care a obligat Serviciul Roman de Informatii la plata de daune morale de 50.000
Totodata, instanta arata ca acestuia i-a fost incalcat dreptul la viata intima, prevazut de articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), motiv pentru care a obligat Serviciul Roman de Informatii la plata de daune morale de 50.000 de lei. In motivarea deciziei date in 11 mai in procesul Patriciu versus SRI, magistratul Tribunalului Bucuresti arata ca: "in considerarea aderarii Romaniei la Conventia Europeana a Drepturilor Omului prin Legea 30/1994, interpretarea Curtii este obligatorie pentru instanta nationala, in detrimentul legii interne, astfel incat se considera ca apararea paratei in sensul ca masura era justificata de legea interna nu poate fi retinuta".
Instanta considera ca interceptarile realizate de SRI constituie o fapta cu "caracter ilicit", fiind savarsita cu "vinovatie", "care nu poate fi fi exclusa prin simpla invocare a legii ca temei al interceptarilor comunicatiilor reclamantului (n.r. Dinu Patriciu)". Judecatorul invoca mai multe decizii ale Curtii Europene de la Strasbourg care a statuat in mod constant ca "posibilitatea autoritatilor de a supraveghea in secret cetatenii sai este acceptata doar ca o masura strict necesara pentru apararea institutiilor democratice (Hotararea Klass si altii contra Germaniei, Hotararea Rotaru contra Romaniei). Judecatorul critica legea romana, spunand ca este importanta calitatea legii in sensul de a fi accesibila si previzibila si ca nu este suficienta doar existenta in dreptul intern a prevederii legale care permite autoritatii luarea masurii in discutie. Totodata, potrivit Mediafax, instanta critica si faptul ca interceptarile au fost facute de procurori (inainte ca legea sa se schimbe), care nu au independenta, deoarece sunt subordonati Executivului.
Plangere admisa
Tribunalul Bucuresti a admis in luna mai plangerea lui Dinu Patriciu impotriva Serviciului Roman de Informatii si i-a acordat acestuia daune morale de 50.000 de lei. La ultimul termen de judecata, avocatii lui Patriciu au aratat ca SRI a interceptat convorbirile telefonice ale omului de afaceri in baza unui articol din Legea 51/1991 privind siguranta nationala. Ei au mai aratat ca in 2002 si in luna aprilie 2007 Romania a fost condamnata la CEDO in spete asemanatoare. In plangere, avocatii au apreciat ca ascultarea posturilor telefonice s-a facut cu "incalcarea grava, repetata si iresponsabila a legii procedurale in vigoare, respectiv a Codului de procedura penala si a Legii sigurantei nationale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.