In ciuda unui inceput de an dificil, Fiscul a reusit sa stringa in primul semestru la buget cu 25,3% mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut, adica 15,8 miliarde de euro, fata de 12,6 miliarde de euro.

Desi e abia jumatatea anului, Guvernul are in plus fata de anul trecut 3,2 miliarde de euro, adica mai mult decit cele doua miliarde de euro - cheltuiala estimata pentru majorarea pensiilor anul viitor. Incasarile bugetului consolidat au crescut cu 0,45% ca pondere in PIB, in primul semestru al anului, fata de perioada similara din 2006, urmind sa se majoreze cu 1% pina la sfirsitul anului, a declarat ieri presedintele ANAF, Daniel Chitoiu (foto).

Seful Fiscului nu s-a ferit sa spuna ca disputata majorare a pensiilor programata de guvernul Tariceanu la 1 ianuarie se va face din imbunatatirea colectarii. „La contributiile de asigurari sociale avem excedent. Este foarte clar ca tot mai multi agenti economici se conformeaza voluntar. CAS-ul a scazut cu 4% in ultimii doi ani. Iar pentru anul viitor este pregatita o reducere de mari proportii. Cu cit taxele sint mai mici, cu atit oamenii aleg sa-si plateasca darile la stat", a spus Chitoiu.

Potrivit datelor ANAF, cele mai importante cresteri s-au inregistrat la impozitele pe profit si pe venit, care au fost in valoare de 5,09 miliarde de lei, respectiv 6,26 miliarde de lei. Adica plusuri de 30%, respectiv de 43%, fata de perioada similara a anului trecut.

Cresterile incasarilor sint reale, avind in vedere ca, prin raportare la PIB, veniturile din impozitul pe venit au crescut, comparativ cu primul semestru din 2006, cu 0,33%, situindu-se la 1,61% din PIB, iar cele din impozitul pe profit s-au majorat cu 0,17% din PIB, reprezentind 1,31% din acesta.

Singura problema cu care s-a confruntat statul a fost colectarea TVA. Din cauza eliminarii platii TVA in vama, la 1 ianuarie, incasarile s-au diminuat cu 0,37%, la 3,30% din PIB. Realizind ca a fost o eroare (din punct de vedere strict bugetar), Guvernul a reintrodus, pe 15 aprilie, plata TVA in vama pentru importurile non-UE. Seful Fiscului spune ca deja a inceput sa recupereze sumele pierdute in primul trimestru pe seama declararii de valori false in vama de catre unii importatori. La sfirsitul anului trecut, veniturile bugetare cumulate s-au situat la 29% din PIB. Presedintele ANAF a declarat ca in 2008 acestea vor ajunge la 32-32,5% din PIB, apropiindu-se de media europeana de 35-37% din PIB.