Toate firmele din Romania vor putea depune online declaratiile fiscale, incepand cu a doua parte a anului viitor, a declarat ieri Daniel Chitoiu, presedintele ANAF.
In prezent, pot realiza aplicatii online pentru depunerea declaratiilor fiscal
Toate firmele din Romania vor putea depune online declaratiile fiscale, incepand cu a doua parte a anului viitor, a declarat ieri Daniel Chitoiu, presedintele ANAF.
In prezent, pot realiza aplicatii online pentru depunerea declaratiilor fiscale doar firmele inregistrate in Bucuresti si judetul Ilfov, precum si companiile cu o cifra de afaceri anuala de peste 70 de mil. lei.
Pentru depunerea declaratiilor fiscale prin Internet, firmele trebuie sa solicite un certificat digital de identificare a reprezentantului legal, care se elibereaza gratuit de catre MEF.
Din 15 aprilie, momentul introducerii masurii si pana in prezent, autoritatile au primit 3.572 de cereri pentru certificate digitale, fiind eliberate 1.292 de documente.
De la inceputul anului viitor, Fiscul va avea si o baza de date centralizata, urmand sa colaboreze cu alte institutii ale statului pentru a monitoriza si controla incrucisat tranzactiile intre operatorii economici, precum si cele realizate cu persoanele fizice, pentru eventuale controale in scopul identificarii faptelor de evaziune fiscala.
De asemenea, presedintele ANAF vrea sa creasca incasarile cu 1% din PIB, pana la sfarsitul anului, fiind optimist, dupa ce in primul semestru al anului fata de perioada similara din 2006 acestea au crescut cu 0,45% ca pondere in PIB. Potrivit datelor institutiei, veniturile celor patru bugete reprezinta 13,53% din PIB, fiind in suma de 52,8 mld. lei, dupa primele sase luni ale anului 2007. Cea mai importanta crestere s-a inregistrat la impozitele pe profit si pe venit, care au fost in sume de 5,09 mld. lei, respectiv 6,26 mld. lei. Prin raportare la PIB, veniturile din impozitul pe venit au crescut comparativ cu primul semestru din 2006, cu 0,33%, situandu-se la 1,61% din PIB, iar cele din impozitul pe profit s-au majorat cu 0,17% din PIB, reprezentand 1,31% din PIB.
De asemenea ANAF a anuntat ca de la 1 septembrie companiile vor plati impozitele datorate la bugetul de stat intr-un singur cont bancar, aceeasi masura fiind aplicata si in cazul contributiilor sociale.
Ulterior, Fiscul va face distributia sumelor in Trezorerii pentru fiecare buget in parte. Institutia a decis declararea termenului de implementare a acestei masuri de la 1 ianuarie 2008 la 1 septembrie 2007. O noutate reprezinta faptul ca de la 1 ianuarie 2008, contributiile la pensiile private, pe pilonul II, vor fi colectate de Fisc, prevedere care va fi introdusa in Codul de Procedura Fiscala, a declarat Chitoiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.